Linkovi

Do 175 godina zatvora za lekara koji je zlostavljao gimnastičarke


Leri Nasar posle svedočenja jedne od žrtava sedmog dana pretresa na kojem mu je izrečena presuda.
Leri Nasar posle svedočenja jedne od žrtava sedmog dana pretresa na kojem mu je izrečena presuda.

Bivši lekar američke gimnastičke reprezentacije Leri Nasar osuđen je na do 175 godina u zatvoru, pošto je priznao krivicu za seksualno zlostavljanje gimnastičarki, od kojih su neke imale samo deset godina.

Nasar je 10. novembra priznao krivicu po optužnici u deset tačaka koja ga je teretila za seksualni napad a presuda mu je izrečena danas u Mičigenu. Bivši lekar već služi kaznu od 60 godina zatvora jer je osuđen po optužnici u vezi sa dečijom pornografijom.

Gimnastičarka Kejli Lorinc daje iskaz na suđenju u Lensingu u Mičigenu.
Gimnastičarka Kejli Lorinc daje iskaz na suđenju u Lensingu u Mičigenu.

​Oko 160 Nasarovih žrtava dalo je emotivne iskaze pred sudom od početka procesa izricanja presude 16. januara. Dobitnice zlatne olimpijske medalje Simon Bajls, Gebi Daglas i Mekejla Maruni su među gimnastičarkama koje su se oglasile proteklih meseci, navodeći da ih je Nasar seksualno napadao i zlostavljao tokom lekarskih pregleda. Mnoge od žrtava optužile su USA Gymnastics, glavnu organizaciju u tom sportu, da je ignorisala njihove žalbe i zataškavala ih kako bi izbegla negativni publicitet.

Troje visokih članova borda organizacije podnelo je ostavku u ponedeljak zbog sve glasnijih kritika a prošlog marta ostavku su podneli predsednik i izvršni direktor USA Gymnastics.

54-godišnji Nasar bio je lekar američke reprezentacije u gimnastici na četiri Olimpijada. Takođe je bio lekar gimnastičkog tima Univerziteta države Mičigen kao i ženskog veslačkog timu, a bio je i asistent na univerzitetskom Koledžu osteopatske medicine.

XS
SM
MD
LG