Linkovi

Video projektor za pametne telefone


Smartphone Projector Chip

U nemačkoj razvijen minijaturni video čip za projektovanje slike na veću površinu koji bi mogao da se ugrađuje u mobilne telefone

Ovaj projektor mogao bi da izmeni način na koji gledamo video snimke u svojim telefonima ili predstavljamo informacije na poslovnim sastancima.

Sam projekcioni element širok je oko dva centimetra i debeo svega nekoliko milimetara, a sastavljen je od niza svetlećih, takozvanih LED dioda. Razvijen je na Fraunhofer institutu u Jeni. Njegova slika jasnija je i oštrija od bilo kog drugog mini projektora na tržištu, kaže šef tima naučnika koji su ga razvili, Peter Šrajber.

„Na tržištu su trenutno dostupni takozvani Piko projektori sa LED diodama. Da bi se na njima dobila svetlija slika izvor svetla umesto jednog ili dva LED čipa morao bi da ima mnogo više takvih čipova, a to znači da bi čitav projektor morao da bude veći“, kaže Šrajber.

Zamislite da posmatrate neki video na Jutjubu. Umesto na ekranu telefona mogli biste da ga gledate projektovanog na zidu.

Peter Šrajber kaže da se novi projektor suštinski razlikuje od dosadašnjih.

„Najveća razlika je to što u njemu ne koristimo samo jednu sliku već mnogo veoma malih slika“, kaže on.

Ideja za novi projektor pozajmljena je od očiju insekata koje umesto jednog imaju stotine malih sočiva. Stotine malih slika u ovom pojektoru preklapaju se kako bi stvorile jednu, veoma oštru sliku. Pošto je svaka od tih malih slika malo različita od susedne, oštru sliku moguće je projektovati i iskosa ili na neravnu površinu, kaže naučniku u Institutu Fraunhofer, Marsel Sieler.

„Kada propustim sliku kroz bateriju dioda mogu da je projektujem pod ekstremnim uglom. Na primer, mogu da prikažem interfejs ili sliku sa smartfona pravo na sto, pod uglom od oko 10 stepeni. To nam nije problem“, kaže Sieler.

Naučnici kažu da je samo pitanje vremena kada će rezolucija ekrana koji se ugrađuju u pametne telefone biti dovoljno visoka da ovakvi projektori mogu da počnu da se ugrađuju u njih.
XS
SM
MD
LG