Linkovi

Sve veći pritisak na Merkel zbog migranata


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je suočena sa sve većim političkim pritiskom zbog broja migranta koji stižu u zemlju – dok regionalne vlasti zahtevaju da Berlin obezbedi više resursa za borbu sa ovom krizom.

Preko million i sto hiljada migranata je raseljeno širom Nemačke. Na prošlonedeljnom sastanku sa kancelarkom Angelom Merkel, regionalni lideri su zahtevali udvostručenje finansijske pomoći i podrške za smeštaj i školovanje.

“Smatramo da još uvek postoji ogroman jaz. Ne možemo da vidimo bilo kakav veliki napredak kad je u pitanju ogroman broj molbi za azil, koji i dalje raste i registracija će trajati predugo. Gradjani su zabrinuti, delimično zbog toga što ne znamo ko je ovde. “, kaže Hanelore Kraft, Predsednik Severne Rajne Vestfalije

Kancelarka Merkel je u četvrtak sklopila sporazum sa koalicionim partnerima. Njime se predvidjaju deportacije i ograničenja prava migranata da dovedu svoje porodice u Nemačku.

“Želimo da oni koji imaju izgleda da ostanu u zemlji budu integrisani, ali isto tako želimo da kažemo da je potrebno da se oni, koji nemaju izgleda da ostanu, vrate.”

Nemačka predvidja da bi priliv izbeglica mogao da košta državu tri milijarde i sedam stotina miliona dolara u dodatnim socijalnim beneficijama tokom 2016. Takodje se nada da će nastava nemačkog jezika ubrzati dolazak migranata na tržište rada i smanjiti troškove beneficija.

Medjutim, još uvek je nejasno da li će biti dovoljno poslova kaže šef za integraciju u berlinskom regionalnom senatu Andreas Germershauzen :

“Neke veštine mogu biti apsorbovane. Takodje postoji potreba za specifičnim profilima na tržištu rada. Medjutim, na donjoj lestvici tržišta rada naravno postoji opasnost od konkurencije.”

Germershauzen se pita da li Berlin može da se nosi sa većim brojem izbeglica:

“Postoje dva odgovora. Prvi je NE. Drugi je da niko nije očekivao da toliko migranata dodje u 2015. Na kraju bih rekao da nećemo biti u stanju da smestimo i obezbedimo toliko ljudi koliko ih je bilo krajem 2015. “

Nemački zakonodavci strahuju od drugog talasa migranata kada članovi porodica pokušaju da se pridruže onima koji su već u Nemačkoj. Prema podacima Ujedinjenih nacija očekuje se veliko povećanje broja žena i dece koji će stići na obale Evrope tokom 2016.

XS
SM
MD
LG