Linkovi

Angela Merkel kritikuje SAD


Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala praksu SAD i Britanije vezanu za prisluškivanje savezničkih država i njihovih lidera.
Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala praksu SAD i Britanije vezanu za prisluškivanje savezničkih država i njihovih lidera.

Nemačka kancelarka je u obraćanju parlamentu tokom inauguracije posle reizbora, kritikovala Sjedinjene Države i Veliku Britaniju zbog njihovih špijunskih programa.

Kancelarka Merkel upozorila je Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da špijuniranjem saveznika rizikuju da izgube poverenje, kao i da će posledice toga biti smanjena, a ne povećana bezbednost.

“Poverenje je osnovno načelo mira i prijateljstva među narodima. Više nego ikada ranije, poverenje je obavezan temelj saradnje savezničkih zemalja. Postupci vođeni idejom da cilj opravdava sredstvo i kada se primenjuje sve što je tehnički izvodljivo, podriva naše poverenje i seje seme razdora. Na kraju, to ne vodi ka jačoj, već slabijoj bezbednosti,” rekla je Merkel

Optužbe da se prijateljske zemlje i njihovi lideri, uključujući Merkel, prisluškuju pojavile su se prošle godine kada je bivši analitičar američke Agencije za nacionalnu bezbednost objavio tajna dokumenta vlade Sjedinjenih Država.

Nemačka kancelarka je istakla da je obaveza njene vlade da zaštiti privatnost svojih građana. Ona je međutim odbila zahteve da izvrši pritisak na Sjedinjene Države da potpišu sporazum o zabrani špijuniranja između dve zemlje time što bi bili prekinuti razgovori o trgovinskoj razmeni između Amerike i Evropske unije.
XS
SM
MD
LG