Linkovi

Opozicija vodi na izborima u Gruziji


Lider opozicije Bidžina Ivanišvili
Lider opozicije Bidžina Ivanišvili

Milijarder Bidzina Ivanišili je po objavljivanju preliminarnih rezultata odmah proglasio pobedu, dok je aktuelni predsednik rekao da treba sačekati konačne rezultate

Birači u Gruziji su danas glasali na parlamentarnim izborima za koje analitičari smatraju da bi mogli da odrede smer daljeg kretanja bivše sovjetske republike.

Prema preliminarnim rezultatima dobijenim na osnovu ankete po izlasku sa birališta, koalicija Gruzijski san koju finansira milijarder Bidzina Ivanišvili, vodi sa 35 odsto glasova, ispred Ujedinjenog nacionalnog pokreta predsednika Mihaila Sakašvilija sa 30 odsto glasova.

Izbore je posmatralo više od 51 hiljade međunarodnih kontrolora i posmatrača. Glasalo se za 150 poslaničkih mesta u parlamentu. Ivanišili je po objavljivanju tih preliminarnih rezultata anketa, odmah proglasio pobedu, dok je presednik Sakašvili rekao da je "potrebno" sačekati konačne rezultate.

Izbori su ključni za budućnost zemlje od četiri i po miliona stanovnika, prema čijem novom Ustavu premijer ima velika ovlašćenja koja je ranije imao predsednik.
XS
SM
MD
LG