Linkovi

Medjunarodna osuda egzekucije u Džordžiji


Demonstranti su se okupili i ispred Bele kuće na bdenju uoči izvršenja smrtne kazne nad Trojem Dejvisom, 21. septembra 2011.
Demonstranti su se okupili i ispred Bele kuće na bdenju uoči izvršenja smrtne kazne nad Trojem Dejvisom, 21. septembra 2011.

Širom sveta čuju se osude izvršenja smrtne kazne u Sjedinjenim Državama nad Trojem Dejvisom, koji je proglašen krivim za ubistvo policajca 1989. godine.

Dejvisovi advokati, kao i izvestan broj istaknutih svetskih ličnosti, tvrde da je on nevin i da nije trebalo da bude osudjen na smrt. Dejvis je kasno sinoć pogubljen u Džordžiji smrtonosnom injekcijom, pošto je američki Vrhovni sud u poslednjem trenutku odbacio molbu za pomilovanje.

Evropska unija izrazila je duboko žaljenje zbog egzekucije, dok je Amensti internešenl saopštio da je to “katastrofalan promašaj” američkog pravosudja.

Hiljade ljudi u svetu su se proteklih dana okupljale u znak podrške Dejvisu.

Prema rečima očevidaca, poslednje Dejvisove reči bile su poruka upućena porodici ubijenog policajca Marka Mekfejla da nije oduzeo život njihovom sinu, ocu i bratu i da nije posedovao pištolj.

Mekfejlova porodica podržavala je presudu da je Dejvis kriv za ubistvo. Njegova udovica kaže da je Dejvis imao “dovoljno vremena da dokaže svoju nevinost.”

Slučaj je skrenuo pažnju zbog nedostatka fizičkih dokaza koji su Dejvisa povezivali sa zločinom. Sedam od devet svedoka koji su pomogli da se on osudi kasnije je povuklo ili promenilo iskaz.

Slučaj je takodje imao rasnu dimenziju – jer su mnogi kritičari tvrdili da je Dejvis, Afro-Amerikanac, nepravedno optužben za ubistvo belca, Mekfejla. Dejvisov advokat je njegovu smrtnu kaznu uporedio sa ropstvom i linčovanjem američkih crnaca.

Dejvisovi advokati apelovali su na predsednika Baraka Obamu da zaustavi egzekuciju, ali je portparol Bele kuće saopštio da “nije prikladno” da predsednik iznosi lični stav o specifičnim slučajevima.

Papa Benedikt, bivši američki predsednik Džimi Karter, nadbiskop Dezmond Tutu i bivši direktor FBI-a kao i neki konzervativni političari iz Džordžije spadaju u grupu onih koji su doveli u pitanje Dejvisovu krivicu.

XS
SM
MD
LG