Linkovi

Giorgij Mergvelašvili novi predsednik Gruzije


Novi predsednik Gruzije, Georgij Margvelašvili

Margvelašvili je pripadnik koalicije Gruzijski san, premijera Bidzina Ivanišvilija i ubedljivo je porazio kandidata iz stranke Mihaila Sakašvilija.

Vladajuća koalicija u Gruziji je velikom pobedom na predsedničkim izborima učvrstila svoju kontrolu nad vladom.

Predsednica centralne izborne komisije Tamara Žvanija je saopštila rezultate na današnjoj konferenciji za štampu.

"Georgij Margvelašvili – 62,9 odsto. Da vas podsetim da su prebrojani glasovi sa praktično 91 odsto glasačkih mesta", rekla je Žvanija.

Margvelašvili je pripadnik koalicije Gruzijski san, premijera i milijardera Bidzina Ivanišvilija, i veoma je ubedljivo porazio kandidata iz stranke dosadašnjeg predsednika Mihaila Sakašvilija.

Koalicija novog predsednika će zadržati kontrolu nad Parlamentom dok zemlja prelazi na novi sistem kojim će većina predsednikovih ovlašćenja biti preneta na premijera.

Premijer Ivanišvili je obećao da će podneti ostavku i da će u predstojećim nedeljama imenovati novog kandidata za taj položaj.

Margvelašvili je rekao da će nastaviti nastojanja Sakašvilija za produbljivanje veza sa Zapadom, uključujući nastojanja da se zemlja priključi NATO-u i Evropskoj uniji. On takodje želi da popravi odnose sa susednom Rusijom, koji su drastično pogoršani kratkim ratom 2008.
XS
SM
MD
LG