Linkovi

UN: Rezolucija protiv Severne Koreje


Očekuje se da će Kina staviti veto na neobavezujući dokument u kojem je Generalna skupština svetske organizacije pozvala Savet bezbednosti da prijavi Pjongajng Međunarodnom krivičnom sudu zbog stanja ljudskih prava...

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je rezoluciju kojom poziva da Severna Koreja bude prijavljena Međunarodnom krivičnom sudu zbog stanja ljudskih prava.

Neobavezujuća rezolucija poziva Savet bezbednosti da prijavi Pjongjang Međunarodnom sudu zbog zločina protiv čovečnosti, a usvojena je sa 116 glasova za i 20 protiv, dok 53 zemlje nisu glasale. Savet bezbednosti će u ponedeljak razmatrati stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji, ali najverovatnije neće izneti njen slučaj Međunarodnom sudu pošto će Kina, njen glavni saveznik, kako se očekuje, uložiti veto na takav potez.

Glasanje u Savetu bezbednosti bi, međutim moglo da naglasi navodne zločine Severne Koreje i izloži Peking snažnom političkom pritisku. Rezolucija je zasnovana na izveštaju Komisije za istrage UN u kojem je detaljno opisano više decenija sistematskih pogubljenja, torture, silovanja i masovne gladi na severu.

XS
SM
MD
LG