Linkovi

Samit G8: Okončati isplate teroristima


Predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron tokom sastanka G8 u Severnoj Irskoj, 18. juni, 2013.
Predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron tokom sastanka G8 u Severnoj Irskoj, 18. juni, 2013.

Britanski premijer Dejvid Kameron je na samitu izdejstvovao saglasnost da se obustavi isplata otkupnina za taoce

Lideri G8 su se složili da okončaju isplate otkupnina teroristima koji drže taoce, ali nisu uspeli da postignu konsenzus o okončanju dvogodišnjeg konflikta u Siriji.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izdejstvovao saglasnost da se obustavi isplata otkupnina za taoce. Otmica talaca je u porastu u Zapadnoj Africi, posebno u Nigeriji, gde zapadne naftne kompanije imaju značajne poslovne operacije.

Lideri Grupe 8 su se takodje složili da se bore protiv izbegavanja plaćanja poreza kako bi se obezbedilo da multinacionalne kompanije ne mogu da sakriju svoj profit u inostranstvu - u zemljama u kojima ne plaćaju porez.

Medjutim, lideri imaju teškoća u nastojanjima da postignu saglasnost o tome kako da se postave prema smrtonosnom ratu u Siriji izmedju snaga lojalnih predsedniku Bašaru al Asadu i pobunjenika koji se bore protiv njegove vlade. Postoje oštre razlike izmedju stavova ruskog predsednika Vladimira Putina i gledišta drugih lidera.

Putin, koji je odobrio dodatne isporuke oružja sirijskoj vladi, i američki predsednik Barak Obama, koji se složio da naoruža pobunjenike, održali su juče dvočasovni sastanak, ali su se jedino saglasili da konflikt mora da bude okončan.

Kasnije je ruski lider priznao da, kako se izrazio „naša gledišta naravno nisu bliska“, dok je predsednik Obama rekao da dvojica lidera imaju „različite perspektive.“
XS
SM
MD
LG