Linkovi

G8: Osuda severnokorejskih pretnji


Ministri inostranih poslova zemalja članica G8

Ministri inostranih poslova zemalja članica Grupe 8 raspravljali su u Londonu o zategnutosti na Korejskom poluostrvu, krizi u Siriji i iranskom nuklearnom programu

U saopšptenju objavljenom posle samita, ministri inostranih poslova osam najrazvijenijih zemalja sveta osudili su severnokorejske ratne pretnje SAD i Južnoj Koreji i apelovali da se civilima u Siriji hitno pošalje novi kontingent humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Džon Keri i britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg saslušali su apele sirijske opozicije da im se pruži nova vojna pomoć. Međutim, jedan američki funkcioner je rekao da nije bilo nikakvih obećanja.

Danas su američka glumica Anđelina Žoli , specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za izbeglice i Zanab Bangor, specijalni predstavnik za borbu protiv seksualnog nasilja u konfliktnim zonama, održali su sastanak sa funkcionerima G8.

Njih dvoje su pozvali međunarodnu zajednicu da učini više kako bi se sprečilo seksualno nasilje u ratnim zonama. To pitanje je inače prioritet Holandije, koja ove godine predsedava G8.
XS
SM
MD
LG