Linkovi

Sirija glavna tema šefova diplomatije G8


Američki državni sekretar i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg, London, 10. april, 2013.
Američki državni sekretar i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg, London, 10. april, 2013.

Neke članice EU su zabrinute da bi dostava velikih količina oružja samo pogoršala situaciju u Siriji

Sirija se nalazi na vrhu dnevnog reda današnjeg sastanka šefova diplomatija Grupe 8 u Londonu. Očekuje se da će Britanija i Francuska nastaviti da se zalažu za ukidanje embarga Evropske unije na isporuke oružja pobunjeničkim snagama koje se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada. Neke članice EU su zabrinute da bi dostava velikih količina oružja samo pogoršala situaciju u Siriji.

U Londonu se takođe nalaze zvaničnici sirijske opozicije koji će na mariginama sastanka G8 razgovarati sa nekima od prisutnih ministara, uključujući šefa Forin ofisa, Vilijama Hejga i američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Hejg je izjavio da je pravi cilj razgovora sa sirijskom opozicijom nalaženje političkog rešenja za postojeću krizu, kao i podmirivanje humanitarnih potreba u Siriji.

Grupa 8, koja se sastoji od SAD, Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Kanade i Rusije, takođe će razmotriti tenzije na Korejskom poluostrvu, seksualno nasilje u ratnim zonama, bezbednost sajber spejsa, kao i pitanja u vezi sa Burmom i Somalijom.
XS
SM
MD
LG