Linkovi

Samit G20 ispod očekivanja


Predsednik Barak Obama sa drugim svetskim liderima na samitu Grupe 20 u Los Kabosu, u Meksiku, 18. jun 2012.
Predsednik Barak Obama sa drugim svetskim liderima na samitu Grupe 20 u Los Kabosu, u Meksiku, 18. jun 2012.

Lideri Grupe 20 završili su samit u Meksiku uz samo neznatan napredak u pogledu mera za smirivanje situacije na finansijskim tržištima

Dok je sunce zalazilo nad plažama i luksuznim hotelima u Los Kabosu, lideri Grupe 20 su usvojili deklaraciju, kojom se traži preduzimanje mera za unapređenje ekonomskog rasta i stabilizaciju dužničke krize u Evropi.

Mada pojedini posmatrači iz nevladinih organizacija žale zbog pomanjkanja jasnih obaveza u pogledu problema kao što je smanjenje siromaštva, britanski premijer Dejvid Kameron je uneo pozitivnu notu:

„Mislim da je ovaj samit bar delimično zaustavio rast rizika za svetsku ekonomiju.“

Britanski lider je rekao da je važno da se šefovi nekih od vodećih država okupe i razmotre rizike sa kojima je suočena svetska ekonomija i da će ti razgovori da se nastave narednih nedelja na drugim forumima.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je prvi put učestvovao na samitu G-20, takođe smatra da je postignut određeni napredak, ali ukazuje da ostaje još mnogo izazova. On je naglasio važnost sporazuma o investiranju u fondove koji treba da unaprede rast i smanje nezaposlenost.

I Kameron i Oland kažu da bi rešenje evropskog dužničkog problema, na posletku, pomoglo celom svetu. Uspeh dogovora na samitu u Meksiku će zavisiti od toga u kojoj će meri države Grupe 20 da ispune svoje obaveze i koliko će poverenje zadobiti u zemljama teško pogođenim krizom. Konačna ocena ovog samita će se definisati narednih nedelja – na svetskim finansijskim tržištima.
XS
SM
MD
LG