Linkovi

Obama: Pozitivni izgledi za Grčku


Američki i meksički predsednik, Barak Obama i Felipe Kalderon, tokom susreta na marginama samita G20 u Los Kabosu, Meksiko
Američki i meksički predsednik, Barak Obama i Felipe Kalderon, tokom susreta na marginama samita G20 u Los Kabosu, Meksiko

Lideri G20, okupljeni na dvodnevnom samitu u Meksiku, mogu na kratko da odahnu nakon vesti o pobedi konzervativaca na izborima u Grčkoj

Vijest o pobjedi konzervativne Nove demokratije u Grčkoj dočekana je sa olakšanjem ne samo u Evropi, već i u Sjedinjenim Državama, čija je ekonomija znatno usporila poslednjih nekoliko mjeseci. Iako pobjeda konzervativaca ne znači i kraj teške finansijske situacije u Grčkoj, predsjednik Barak Obama i drugi lideri vodećih svjetskih ekonomija nadaju se da će pomoći da se stabilizuju globalna tržišta. Evropska dužnička kriza jedna je od glavnih tema dvodnevnog samita G20 koji je počeo danas u Los Kabosu u Meksiku.

Svjetski lideri, okupljeni u Meksiku, mogu na kratko da odahnu su nakon što su grčki birači juče glasali za stranku koja podržava međunarodni paket pomoći.

„Misllim da jučerašnji izbori u Grčkoj nagovještavaju pozitivne izglede ne samo za formiranje vlade u toj zemlji, već i njenu konstruktivnu saradnju sa međunarodnim partnerima kako bi mogla da nastavi na putu reformi“, kazao je predsjednik Barak Obama tokom susreta sa meksičkim kolegom Felipeom Kalderonom.

Globalna ekonomija, je po svemu sudeći, izbjegla težak udarac. Glavno pitanje na dvodnevnom samitu G20 je međutim šta raditi dalje.

“Političari sada stvarno treba da su usredsrede na izbjegavanje daljeg ekonomskog pada, koji bi pričinio ogromnu štetu Evropi i globalnoj ekonomiji”, smatra
Migel Anhel Guria, generalni sekretar OECD-a.

Neizvjesna politička i ekonomska situacija u Grčkoj uticala je i na već posustalu američku privredu.

“Svi smo u istoj situaciji. Sjedinjene Države nisu ostrvo. Mi smo dio globalne ekonomije koja je veoma usko povezana, naročito u finansijskom pogledu”, ističe ekonomista Dajen Svonk.

Kao i na predizbornu kampanju. U intervjuu za jednu američku televiziju, Obamin vjerovatni rival na predsjedničkim izborima Mit Romni poručio je da bi Amerika mogla da se suoči sa istim sumornim izgledima kao Evropa, ukoliko aktuelni predsjednik bude ponovo izabran.

"Postali bismo više kao Evropa, sa velikim deficitom, hronično visokom nezaposlenošću, malim rastom zarada i vojskom koja bi polako, ali sigurno bila iskorijenjena”.

Glavni savjetnik predsjednika Obame, dejvid Plaf, kazao je pak da ekonomija trpi posljedice problema u Evropi.

Pravi potezi Evrope na stabilizaciji situacije važni su za naša mala preduzeća, radnike, srednju klasu i ukupnu ekonomiju.”

Obama bi tokom današnjeg sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel trebalo ponovo da se založi za preduzimanje odlučnijih mjera za rješavanje dužničke krize u eurozoni. Nemačka kancelarka prethodno je poručila da grčka vlada treba da sprovede sve na šta se obavezala pred svojim partnerima.
XS
SM
MD
LG