Linkovi

Zemlje članice G-20 obećale pospešenje globalne ekonomije


Predsednici Francuske i Amerike i premijer Britanije na samitu G-20 u Brisbejnu 16. novembar, 2014.
Predsednici Francuske i Amerike i premijer Britanije na samitu G-20 u Brisbejnu 16. novembar, 2014.

lideri G-20 koji predstavlaju najnaprednije razvijene ekonomije, usvojili su plan o pospešenju globalnog ekonomskog rasta za preko 2 triliona dolara tokom narednih pet godina, investiranjem u infrastrukturu i intenziviranjem slobodne trgovine.

Na kraju samita G-20, danas u Brisbejnu, medjunarodni lideri su takodje obećali saradnju za snažnu akciju protiv klimatskih promena i podršku medjunarodnom odgovoru na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi. Predsednik Barak Obama je rekao da je politika koju je usvojila grupa G-20 dodaje tokom naredne decenije još 100 miliona radnih mesta za žene i pooštrava regulative za globalne korporacije.

Australijski premijer Toni Abot je rekao da će zemlje smatrati jedna drugu odgovornim za praćenje implementacije obećanja o pospešenju rasta. Predsednik Obama je suočen sa sukobom sa opozicionim repubikanskim zakonodavcima u Vašingtonu oko imigracije i izgradnje naftovoda kroz centralni deo Sjedinjenih Država.

Medjutim, on je ukazao da se prošla nedelja koju je proveo u azijsko-pacifičkom regionu pokazala kao "jaka nedelja za američko rukovodstvo". Zemlje G-20 koje čine 85 posto globalne ekonomije, pogodjene su slabim rastom u Evropi koja bi mogla da zabeleži rekordnu treću recesiju u poslednjih šest godina, kao i u Kini i Japanu, drugoj, odnosno trećoj po veličini ekonomiji na svetu posle Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG