Linkovi

G20: Ekonomski oporavak će se ubrzati


Američki sekretar za finansije Džejkob Lu (arhivski snimak)

Ministri finansija i predsednici Centralnih banaka iz grupe dvadeset vodećih ekonomija kažu da je globalni rast sporiji nego što su očekivali, ali ističu kako su uvereni da će ekonomski oporavak širom sveta ponovo dobiti zamajac.

U završnom izveštaju dvodnevnog samita u glavnom gradu Turske, Ankari, visoki finansijski zvaničnici iz zemalja G-20 obećali su danas da će preduzeti "odlučnu akciju" kako bi održali ekonomski oporavak.

Oni su takodje obećali da će se uzdržati od konkuretnih devalvacija valuta - čime se misli na nedavnu devalvaciju kineskog juana - i upozorili mlade ekonomije da ne preduzimaju sličnu akciju u cilju zaštite sopstvenih valuta.

Finansijska tržišta širom sveta su već nedeljama veoma nestabilna zbog zabrinutosti povodom usporavanja kineske ekonomije i prošlomesečne iznenadne devalvacije juana.

Američki funkcioneri navode da se američka delegacija u Ankari, na čelu sa sekretarom za finansije Džjekobom Luom, na marginama samita sastala sa svojim kineskim kolegama.

SAD su saopštile da je važno da Kina jasno stavi do znanja da neće dopustiti da juan "raste ili pada" kao odgovor na nestabilnost finansijskih tržišta.

XS
SM
MD
LG