Linkovi

Otvoren samit G-20


Lideri na samitu G-20 u Kini
Lideri na samitu G-20 u Kini

Globalna ekonomija je izložena pretnji sve većim protekcionizmom dok se rizici akumuliraju naveo je kineski predsednik Ši Djinping na otvaranju dvodnevnog samita grupe G-20 u Hangžuu u Kini.

Njegovo današnje upozorenje je usledilo nakon bilateralnih razgovora sa Barakom Obamom koje je američki predsednik opisao kao "izuzetno produktivne", ali koji nisu približili dve strane povodom spornih pitanja poput tenzije u Južnom Kineskom moru.

Samit se odigrava u svetlu iznenadjujućeg glasanja Britanije da napusti EU i predstojećih američkih prdsedničkih izbora u novembru. Lideri G-20 će, prema očekivanjima, raditi na odbrani slobodne trgovine i globalizacije i uputiti upozorenje protiv izolacionizma.

Medjutim, neki lideri G-20 su počeli da zacrtavaju borbene linije u sporovima oko pitanja koja variraju od trgovine i investicija do poreske politike i preobimnog industrijskog kapaciteta. Globalna ekonomija je "na ključnoj raskrsnici" rekao je Ši, uklještena izmedju slabe potražnje, nestabilnosti finansijskih tržišta i slabe trgovine i investicija.

Medju prisutnima su izmedju ostalih predsednik Rusije Vladimir Putin, japanski premijer šinzo Abe, britanska premijerka Tereza Mej , nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi.

XS
SM
MD
LG