Linkovi

"Vreme u budućnosti"-porodica i globalno zagrevanje


Glumica Ejmi Madigan
Glumica Ejmi Madigan

Pisac scenarija i rediteljka Dženi Deler kaze da je film inspirisan jednim tekstom o globalnom zagrevanju koji je objavio magazin Njujorker

Haos u porodici i razaranje životne sredine, međusobno se prepliću u filmu “Vreme u budućnosti”, premijerno prikazanom na festivalu Trajbeka u Njujorku, a potom i na drugim filmskim festivalima u Sjedinjenim Državama. Reč je o drami čiji su glavni akteri žene iz tri generacije.

Radnja filma “Vreme u budućnosti” odvija se na ruralnom srednjem zapadu. To je priča o 13. godišnjoj budućoj naučnici Laudri, koju igra Perla Heni Dzardin. Laudri je opsednuta izučavanjem klimatskih promena uz veliku podršku svoje nastavnice koju glumi Lili Tejlor.

Pošto ju je neodgovorna majka napustila, Laudri pokušava da živi sama, ali je na kraju ipak primorana da pređe kod bake I za sobom ostavi svoje eksperimentalne biljke koje je uzgajala sa velikim entuzijazmom, što joj teško pada. Pisac scenarija i rediteljka Dženi Deler kaze da je film inspirisan jednim tekstom o globalnom zagrevanju koji je objavio magazin Njujorker.

“Postoji neka inuitivna paralela između prirode koja je napuštena od ljudi I napuštene devojčice. Njen svet je bio veoma uzdrman."

...Slično zemljotresu ili nekoj drugoj prirodnoj katastrofi. Filmska glumica veteran, Ejmi Madigan, glumi Laudrinu energičnu baku.

“Ona sama zarađuje za život, mora da brine o mnogima, mnogo puši,pije pivo I tako prolazi njen život, ali ima smisla za humor, nije sentimentalna I vrlo je jednostavna - što mi se dopada.”

Dženi Deler je radila na ovom filmu šest godina, a budžet od million dolara dobijen je delom od fondacija namenjenih popularizaciji nauke. Međutim, nju je kako kaže, najviše interesovala ona ljudska strana priče, pogotovu ona ženska. Ona I Madigan veruju da ženska publika žudi da vidi život žena prikazan na velikom platnu.

Kada naiđete na tekst koji sadrži zaista velike ženske uloge, to vas jednostavno natera da nešto uradite I to je veoma uzbudljivo.”
XS
SM
MD
LG