Linkovi

Optužnica protiv predsednik FS Španije, tereti se za prinudu i seksualni napad


Rubilales je na čelu Fudbalskog saveza Španije od 2018. (Foto: EUTERS/Juan Medina)

Španski tužioci podigli su optužnicu protiv Luisa Rubialesa za seksualni napad i prinudu jer je poljubio igračicu u usta bez njenog pristanka posle finala Svetskog prvenstva za žene, saopštilo je u petak državno tužilaštvo.

Rubiales, sada suspendovan sa predsedničke funkcije, poljubio je Dženi Hermoso tokom ceremonije dodele pehara pošto je Španija pobedila Englesku i osvojila titulu 20. avgusta u Sidneju u Australiji.

Tužioci su podneli slučaj protiv Rubialesa španskom nacionalnom sudu u Madridu dva dana pošto ga je Hermoso zvanično optužio za seksualni napad.

Prema zakonu o seksualnom pristanku, usvojenom prošle godine, Rubiales bi mogao da se suoči sa novčanom ili zatvorskom kaznom od jedne do četiri godine ako bude proglašen krivim za seksualni napad. Novi zakon je eliminisao razliku između „seksualnog uznemiravanja“ i „seksualnog napada“, sankcionišući svaki seksualni čin bez pristanka.

Tužioci su u petak dodali da je Rubiales mogao počiniti čin prinude kada je, prema Hermosovoj, izvršio pritisak na nju da istupi u njegovu odbranu odmah nakon što je izbio skandal u vezi sa njegovim ponašanjem.

Rubiales je insistirao da je poljubac bio sporazuman. Hermoso je to demantovala u izjavama koje su izdali ona i sindikat fudbalerki.

Tužioci su zatražili od sudije da se Rubiales pojavi pred sudom kako bi dao preliminarni iskaz. Ako se sudija Nacionalnog suda složi sa saslušanjem, to bi dovelo do formalne sudske istrage koja će se završiti preporukom da se slučaj ili odbaci ili ide na suđenje.

Hermoso, 33-godišnji napadačica, sada igra za meksički klub Pačuka, posle duge karijere u vrhunskim španskim i evropskim klubovima, uključujući Barselonu, Pari Sen Žermen i Atletiko Madrid. Vratila se u meksički klub u četvrtak.

FIFA je suspendovala Rubialesa sa funkcije 27. avgusta, dan pošto je odbio da se povuče kada je održao prkosan govor na sednici skupštine FS Španije. Tada je rekao da je žrtva „lova na veštice“ koji su pokrenule „lažne feministkinje“. Rubialesu je zabranjeno da obavlja funkciju narednih 90 dana dok disciplinske sudije Svetske fudbalske federacije (FIFA) razmatraju njegov slučaj. FIFA može da izrekne sankcije pojedincima u rasponu od upozorenja i novčanih kazni do suspenzija iz sporta.

Rubiales se takođe suočava sa akcijom španske vlade. Vladin pravni savet koje nadgleda sport pokrenuo je istragu kako bi utvrdilo da li je zloupotrebio ovlašćenja ljubeći Hermoso ili je svojim ponašanjem pokvario imidž Španije. Preti mu da bude proglašen nesposobnim da obavlja funkciju dve godine.

Rubialesovo ponašanje u finalu, kada su uhvatio i za međunožje dok je stajao pored zvanice, među kojima su bile i španska kraljica i princeza, u kombinaciji sa njegovim kontroverznim govorom, ukaljalo je svetsku titulu Španije i nanelo štetu fudbalskom savezu te zemlje.

Španske fudbalerke su saopštile da neće ponovo igrati za reprezentaciju dok se ne sprovedu reforme u savezu. FS Španije je otpustio trenera Horhea Vildu, ali igračice tek treba da saopšte da li smatraju da je to dovoljno.

Optužnica protiv Rubialesa podignuta je pošto su fudbalerke u španskoj ligi započele štrajk na dan odigravanja utakmica prvog kola nakon što su propali pregovori o platama čelnicima lige.

Rubiales, bivši igrač i nekadašnji šef sindikata najvećih španskih igrača, vodi savez od 2018. On je povećao prihode i finansiranje nižeg fudbala i ženskih kategorija, ali su njegovi uspesi obično bili obojeni skandalima.

Rubiales je napravio revoluciju u Superkupu Španije 2019. premestivši ga u Saudijsku Arabiju, zemlju u koju sada odlaze najpoznatiji evropski u južnoamerički fudbaleri

Ovaj potez kritikovale su organizacije za ljudska prava zbog načina na koji se vlasti u Saudijskoj Arabiji ophode prema ženama i manjinama.

Španske vlasti su pažljivo analizirale ugovor o igranju Superkupa u Saudijskoj Arabiji, a sada je taj slučaj došao i do istražnog sudije.

Rubiales je povećao moć i uticaj tako što je postao potpredsednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), a trebalo je da predvodi kandidaturu Španije, Portugala i Maroka za organizaciju Svetskog prvenstva za muškarce 2030. Španska vlada je u međuvremenu upozorila da ponuda može bude kompromitovana ako Rubiales ostane na funkciji.

XS
SM
MD
LG