Linkovi

Oland u poseti Vašingtonu


Francuski i američki predsednici razgovarali u Beloj kući o Siriji, nuklearnim pregovorima sa Iranom i brojnim drugim temama od važnosti za obe zemlje.

Američki predsednik Barak Obama je hvalio "trajni savez“ izmedju Francuske i Sjedinjenih Država tokom ceremonije dobrodošlice francuskom predsedniku Fransoa Olandu u Beloj kući.

Predsednik Obama je istakao da "savez" dve zemlje "nikada nije bio jači" nazvavši ga "daleko dubljim" nego što je bio pre 20 godina.

Predsednik Oland je dodao da dve zemlje "sada veruju jedna drugoj na način bez presedana".

Razgovori dvojice lidera su danas obuhvatili pitanje nuklearnih pregovora sa Iranom, Siriju, nastojanja u borbi protiv terorizma u Africi, trgovinu, ekonomska pitanja i klimatske promene.

Predsednik Obama je istakao da će činjenice odrediti tok nuklearnih pregovora sa Teheranom i dodao da će sankcije Iranu biti pooštrene ukoliko lideri ne reše nuklearni spor. Američki predsednik je takodje upozorio da kompanije koje razmatraju mogućnost da posluju u Iranu pre ukidanja sankcija to čine "na sopstveni rizik".

Predsednik Obama će kasnije večeras biti domaćin predsedniku Olandu na zvaničnoj državnoj večeri. Francuski predsednik će sutra posetiti Silikonsku dolinu u Kaliforniji.
XS
SM
MD
LG