Linkovi

"Fridom haus": Stagniraju reforme na Balkanu


"Fridom haus" ocenjuje da Evropska unija pozitivno utiče na zemlje Zapadnog Balkana ali da ključne reforme stagniraju u gotovo svim državama

U novom izveštaju "Fridom hausa" o "Nacijama u tranzicij 2012" Srbija je ubrojena u zemlje sa polukonsolidovanim demokratijama. Iako je dobila ocenu 3,64, istu kao prošle godine, u izveštaju se navodi da je Srbija zabeležila pozitivan pomak u oblasti demokratije, posebno na putu ka Evropskoj uniji, što se povezuje sa dobijanjem statusa kandidata i hapšenjem poslednjih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Najbolje rangirana zemlja u regionu je Hrvatska, sa ocenom 3,61, sledi Srbija, Crna Gora sa 3,82 I Makedonija sa 3,89. Kosovo, medjutim, spada u polukonsolidovane autoritarne režime sa ocenom 5,18. Prema izveštaju, Kosovo je zabeležilo ogromne prepreke u domenu izbornog procesa, ali beleži poboljšanje u oblasti lokalne vladavine. Crna Gora nije zabeležila ni poboljšanje ni pogoršanje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj.

U tranzicione vlade odnosno hibridne režime ubrojena je Bosna i Herecegovina sa ocenom 4,36. Među ovim državama su i Albanija, Ukrajina, Gruzija, Moldavija.

Države sa najboljim ocenama, odnosno konsolidovanim demokratijama su Slovenija, Estonija, Letonija, Poljska, Češka, Litvanija, Slovačka i Mađarska.

Na drugom kraju liste, odnosno kao najgore plasirani autoritarni režimi su Kirgistan, Tadžikistan, Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Belorusija, Turkmenistan i Uzbekistan.

U izveštaju „Nacije u tranziciji“, Fridom Haus analizira demokratski razvoj centralne i istočne Evrope i Evroazije, a zemlje se prate u osam kategorija, od izbornog procesa do nezavisnih medija i civilnog društva.
XS
SM
MD
LG