Linkovi

Negativni trendovi u slobodi medija


Procenat svetske populacije koji živi u zemaljama s potpuno slobodnim medijima opao je na najniži nivo u poslednjih 16 godina, navodi se u novom izveštaju Fridom Hausa.

Sloboda medija širom sveta opala je tokom 2012. na najniži nivo u gotovo deset godina, navodi se u novom izveštaju Fridom Hausa koji je danas objavljen u Vašingtonu. Procenat svetske populacije koji živi u zemaljama s potpuno slobodnim medijima opao je na najniži nivo u poslednjih 16 godina.

Direktorka projekta, Karin Dojč Karlekar kaže da su u izveštaju konstatovani "negativni trendovi u većini regiona na svetu."

Politička nestabilnost na Bliskom istoku dovela je do neravnomernog stanja slobode medija, gde su Tunis i Libija zadržali nivo koji su ostvarili prethodne godine, dok je Egipat ponovo dospeo u kategoriju neslobodnih zemalja. Padu medijskih sloboda doprineli su i kriza u Maliju, situacija u Grčkoj i čvršća kontrola medija u zemljama Latinske Amerike.

Prvo mesto na listi, kao zemlje sa najvećom slobodom medija, dele Norveška i Švedska a slede Belgija, Finska I Holandija. SAD su zauzele 23 mesto. Severna Koreja i Turkmenistan dele poslednje mesto na listi kao najgore zemlje za slobodu medija, a odmah uz njih su Uzbekistan i Belorusija.

Kada je reč o zemljama regiona, Srbija je ove godine na 74. mestu u kategoriji delimično slobodnih zemalja a isto mesto zauzima i Crna Gora. Hrvatska je na 81.mestu a Bosna i Hercegovina i Kosovo dele 96. mesto. Slovenija, četrdeseta na listi, jedina je zemlja regiona za koju je ocenjeno da ima slobodu medija. Makedonija je najniže rangirana zemlja regiona, na 120. mestu.
XS
SM
MD
LG