Linkovi

SAD: Besplatne studije šansa za sve


Narodni univerzitet (University of the people) nudi besplatne studije na internetu, što je naročito privlačno za ljude koji ne mogu da dobiju univerzitetsku diplomu na drugi način.

Sve veći broj ljudi širom svijeta pronalazi put do višeg obrazovanja, koje im prethodno nikada nije bilo dostupno.

Emanuel, iz Meksika, sanjao je o univerzitetskom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Međutim, brzo je morao da se suoči sa realnošću.

“Prvo sam morao da naučim engleski jezik, a onda sam shvatio da nemam mnogo prilika da studiram u Sjedinjenim Državama”.

Emanuel je ilegalni imigrant i ne može da priušti studije.

Kada sam shvatio da ne mogu da se priijavim za stipendiju ili finansijsku pomoć u Sjedinjenim Država, jednostavno sam odustao.”

Međutim, saznao je sa Narodni univerzitet, koji nudi besplatne studije na internetu, što je zvučalo previše dobro da bi bilo istinito. Bez drugih opcija, prijavio se i brzo uvjerio da ga univerzitet osposobljava za buduću karijeru u oblasti kompjuterskih nauka. Škola koristi nastavna sredstva koja mogu besplatno da se nađu na internetu, dok su predavači volonteri.

“Napravili smo model koji univerzitetima i vladama pokazuje da se pitanje višeg obrazovanja može riješiti. To obrazovanje može da bude dostupno, priuštivo i visokog kvaliteta i niko ne bi trebalo da zaostaje”, kaže predsednik univerziteta Šai Rešef.

Narodni univerzitet trenutno samo nudi diplome u kompjuterskim naukama i poslovnoj administraciji. Iako su studije besplatne, studenti moraju da plate 50 dolara za prijavu i po 100 dolara za svaki završni ispit. Finansijska pomoć je dostupna, a studenti moraju da znaju engleski jezik, da imaju završenu srednju školu i da su stariji od 18 godina.

“Za njih smo jedina alternativa, koje se oni stvarno čvsto drže i rade sve što mogu da bi bili uspješni”, navodi Rešef.

Među studentima su izbjeglice i ilegalni imigranti, kojima univerzitet pomaže zahvaljući partnerstvu sa akademskim institucijama poput Univerziteta Jejl i korporacijama kao što su Majkrosoft i HP. Pojedini partneri pružaju finansijsku pomoć studentima, kao i priliku da stažiraju. Emanuel kaže da mu nedostaje direktna komunikacija sa ostalim studentima, ali da voli da radi sa ljudima iz velikog broja zemalja.

“Ta globalna perspektiva mi pomaže da shvatim da nisam ograničen na život u samo jednoj zemlji.”

Narodni univerzitet trenutno pohađa više od 2500 studenata i očekuje se da će se taj broj udvostručiti naredne godine.

XS
SM
MD
LG