Linkovi

Francuski sud odbio izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji


Arhiva - Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova, na sudu u gradu Kolmar u istočnoj Francuskoj, 2. marta 2017. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Arhiva - Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova, na sudu u gradu Kolmar u istočnoj Francuskoj, 2. marta 2017. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Francsku sud odbio je zahtev Srbije za izručenje bivšeg premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine. Sud u Kolmaru oslobodio je Haradinaja nakon odluke donete u četvrtak.

Francuska policija privela je Haradinaja u januaru ove godine, po nalogu za hapšenje koji je izdala Srbija, što je bio potez koji je izazvao tenzije između Srbije i Kosova.

Srpske vlasti traže Haradinaja zbog navodnih dela počinjenih toko rata na Kosovu, 1998-99. godine. Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu dva puta je sudio po optužbama za ubistva, surovo postupanje i mučenje u vreme dok je bio komandat Oslobodilačke vojske Kosova, koja se borila u gerislkom ratu za nezavisnost od Srbije. Haradinaj je u Hagu oslobođen svih optužbi.

Samo nekoliko minuta nakon što je sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske ispred sedišta Alijanse za budućnost Kosova počelo je slavlje. Spontano se okupiolo nekoliko desetina građana. Rukovodstvo Alijanse za budućnost Kosova sa radošću je dočekalo vest o oslobađanju lidera ove partije Ramuša Haradinaja.

“Najzad imamo jednu dobru vest, koja verujemo ne samo da je olakšala i spasila gospodina Haradinaja, njegovu porodicu i Alijansu za Budućnost Kosova, nego je realno olakšala i spasila albanski narod i samo Kosovo. Jedna logična odluka danas francuskih zakonodavnih vlasti je jedna snažna poruka da protivnici Kosova, ma koliko jaki bili, gotovo je nemoguće da bace na kolena jedan narod, narod koji je sve ovo vreme bio podrška gospodinu Haradinaju”, rekao je Muharem Nitaj, funkcioner Alijanse za budućnost Kosova.

S druge strane novinar Živojin Rakočević za Glas Amerike kaže da je oslobađanjem Haradinaja poražena pravda i posebno je, kako kaže to težak poraz, jer dolazi iz Francuske zemlje koja je jedna od inicijatora ideje o slobodama, jednakosti i pravdi.

„Oslobađanje Ramuša Haradinaja je zapravo bomba bačena na normalan život, na mogućnost normalnog života, na razvoj institucija, na to da ima pravde uopšte“, kazao je Rakočević.

Vlada Kosova pozdravila je odluku francuskog suda da Ramuša Haradinaja ne izruči Srbiji jer, kako se navodi u saopštenju, srpska poternica je bila nezakonita i neopravdana.

"Odluka francuskog suda "potvrda da je pravo na strani Haradinaja. Srpske poternice protiv Haradinaja i drugih boraca OVK su političke", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Odluku suda u Kolmaru pozdravio je i predsednik Kosova Hašim Tači.

"Još jednom je dokazano da su optužbe srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova nestabilne i da ih ignoriše demokratski svet“, napisao je predsednik Kosova na svojm Fejsbuk profilu.

XS
SM
MD
LG