Linkovi

Veliki uspeh Nacionalnog fronta


Liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen tokom govora u Marseju, 6 septembra 2015.

Francuski nacionalisti pod vođstvom Marin Le Pen osvojili gotovo svaki treći glas u prvom krugu regionalnih izbora, nastavljajući trend dobrih rezultataa stranaka ekstremne desnice koji je poslednjih meseci prisutan u Evropi...

Stranka ekstremne desnice Nacionalni front može se smatrati pobednikom prve runde regionalnih izbora u Francuskoj, s obzirom da je dobila skoro svaki treći glas i osvojila najveći procenat podrške u šest od 13 francuskih regiona. Taj rezultat je udarac za predsednika Fransoa Olanda i njegove socijaliste, čija popularnost je skočila posle prošlomesečnih terorističkih napada u Parizu.

Prvi politički ispit za Francusku posle terorističkih napada i Nacionalni front je - bez dileme - pobednik. Njegova liderka Marin Le Pen kaže da to pokazuje da se stari politički svet 'ruši'.

“Nacionalni front je istinska republikanska sila, zato što je jedina stranka koja brani naciju i njen suverenitet”.

Pristalice stranke su slavile.

“Francuskom narodu je bilo dosta i vreme je da se promene stvari”, kaže jedan od njih, po imenu Ludovik.

Među protivnicima desnice zavladao je šok.

“Napadi u Parizu uticali su na to kako ljudi razmišljaju. To je zaista igralo veliku ulogu i šteta je da je tako”, smatra Serena Demasi, stanovnica Perpinjana.

Posle napada, Le Pen je iznela stav da Francuska ne bi trebalo da primi nijednog imigranta muslimanske veroispovesti.

Međutim, strahovanja glasača nisu jedino objašnjenje za uspeh njene partije, kaže profesor Metju Gudvin, iz Četam Hausa. On je za Glas Amerike govorio preko Skajpa.

“Ovi glasači takođe su zabrinuti zbog Evropske unije i onoga što vide kao pretnju koju evropska integracija predstavlja za njihov način života i njihov ekonomski standard. A takođe su duboko nezadovoljni domaćim političkim elitama”.

Konačan rezultat biće poznat posle drugog kruga. Republikanci bivšeg predsednika Nikole Sarkozija odbacili su mogućnost pravljenja koalicije sa socijalistima kako bi sprečili pobedu Nacionalnog fronta, što je bila taktika na ranijim izborima.

Poslednjih meseci, stranke ekstremne desnice imale su uspeha na izborima širom Evrope.

“Ukoliko Evropska unija ne bude mogla efikasno da se nosi sa izbegličkom krizom, ukoliko ne uspe da povrati ekonomski rast u evrozoni, koja i dalje stagnira, onda će se najverovatnije suočiti sa velikim izazovom”, ističe Metju Gudvin iz Četam Hausa.

Prvi izazov je već u nedelju, u drugom krugu izbora u Francuskoj. Eventualna pobeda Nationalnog fronta uznemirila bi mnoge ljude širom Starog kontinenta.

XS
SM
MD
LG