Linkovi

Žestoka debata o dolasku izbeglica u Evropu


Migranti na granici Grčke i Makedonije
Migranti na granici Grčke i Makedonije

Napadi su podstakli desničarske partije u Evropi da ponovo pozovu na povlačenje svojih zemalja iz evropskog dogovora o rasporedjivanju migranata.

Otkriće da je jedan od bombaša samoubica koji su napali Pariz prošlog petka nosio sirijski pasoš - i po svemu sudeći stigao na obale Grčke prošlog meseca – intenziviralo je već dovoljno užarenu debatu o dolasku izbeglica u Evropu.

Terorista koji se pretvarao da je izbeglica… Francuski tužioci su potvrdili da je Ahmad Al-Mohamad bio medju napadačima koji su se digli u vazduh u blizini francuskog nacionalnog fudbalskog stadiona u Parizu. Njegov sirijski pasoš – za koji se veruje da je falsifikat – pronadjen je blizu tela.

Al-Mohamadovi otisci prstiju odgovarali su onima koje su uzele grčke vlasti na ostrvu Leros u oktobru, kada je tu pristigla grupa od oko 70 migranata. Vodja francuske stranke ekstremne desnice Nacinalni front Marin Le Pen – za koju se očekuje da će ostvariti dobre rezultate na predstojećim regionalnim izborima – hitro je reagovala.

"Širenje migranata po selima i gradovima Francuske moglo bi da izazove strah od mogućih terorista koji će iskoristiti to kretanje populacije da dodju i zadaju nam udarac ne samo u srcu prestonice, nego i u drugim francuskim gradovima.”

U Poljskoj, novoizabrana konzervativna Stranka prava i pravde je upozorila da bi mogla da se povuče iz evropskog plana o razmeštanju migranata.

“Prihvatićemo ih samo ako imamo bezbednosne garancije. To je ključni uslov, a danas je taj plan pod znakom pitanja u zemljama širom Evrope”, rekao je poljski ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski.

Brisel je u više navrata upozorio da teroristička pretnja ne sme da se meša sa izbegličkom krizom u Evropi.

“Kriviti njih za terorizam znači nazivati žrtve počiniocima. To je poslednje što treba da uradimo”, istakao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Analitičari, među kojima i Sažan Gohel iz Azijsko-pacifičke fondacije, upozoravaju da su većina napadača u Parizu bili evropski gradjani.

“Ako Islamska država zaista želi da izvrši napade na Zapad, nema potrebe da izvoze teroriste kroz izbeglice. Mogu da ih regrutuju unutar naših društava.”

Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnel je upozorila da treba izbegavati ishitrene reakcije.

Sada su nam potrebni lideri koji će nas zaštititi a da pri tom ne krše ljudska prava onih kojima je takodje potrebna zaštita. Ironija je, naravno, u tome što ljudi koji se sada krive za ovo beže od iste vrste terorizma, nasilja i užasa u svojim zemljama”, istakao je Gauri van Gulik.

Analitičari za bezbednost kažu da je Islamska država verovatno i želela da ovim napadima iskoristi tenzije koje u Evropi postoje u pogledu migranata.

XS
SM
MD
LG