Linkovi

Francuzi strahuju od odmazde ekstremista


Francuska vlada je širom prestonice rasporedila više od 700 vojnika.
Francuska vlada je širom prestonice rasporedila više od 700 vojnika.

Francuska vlada je povećala pripravnost protiv terorizma na drugi najviši stepen, a pojačane su i mere bezbednosti oko državnih zgrada i turističkih odredišta.

Francuska je uputila svoje specijalne snage da čuvaju rudnike u Nigeru, iz kojih dolazi najveći deo uranijuma za francuske nuklearne elektrane. U zemlji, vlada je povećala pripravnost protiv terorizma na drugi najviši stepen, a pojačane su i mere bezbednosti oko državnih zgrada i turističkih odredišta. Postoji bojazan od osvete u zemlji i inostranstvu posle francuske intervencije u Maliju.

Naoružani vojnici patroliraju ispod Ajfelove kule, gde mali broj turista prkosi ledenoj pariskoj zimi. Francuska je širom prestonice rasporedila više od 700 vojnika, s obzirom da raste strahovanje od mogućih osvetničkih akcija posle vojne intervencije u Maliju. Niz islamskih džihadističkih veb sajtova objavljuje pozive za napade na Francusku, kaže Žan-Šarl Brisar, francuski ekspert za terorizam i bivši glavni istražitelj porodica žrtava napada 11. septembra.

„Pozivaju na osvetu u Africi, ali pošto to ne mogu da učine u Africi – da se svete preko tih organizacija – traže da se u Francuskoj pojave novi ‘Muhamed Merasi’, što suštinski znači da se oslanjaju na domaći terorizam.“

Takvi pozivi imaju veliki odjek u Francuskoj, svega 10 meseci otkako su tri vojnika i četiri jevrejska državljanina poginula u seriji napada u Tuluzu na jugu Francuske.

Napadač, Muhamed Merah, rođen u Francuskoj, rekao je da ga je delimično motivisalo prisustvo francuskih vojnika u Avganistanu. Istražitelji su sugerisali da on nije bio teroristički „vuk samotnjak“.

Ekspert za terorizam Žan-Šarl Brisar kaže da je nekoliko aktivnih mreža direktno povezano sa Sahelom.

„Oko 30 terorističkih ćelija ovde u Francuskoj, finansijski ili materijalno podržava ili regrutuje za Al-kaidu u islamskom Magrebu.“

Mere obezbeđenja su pojačane i u metrou i na železničkim linijama u Parizu. Meta terorističkih napada u Londonu 2005. i Madridu 2004, bili su gradski sistemi javnog transporta. Većina stanovnika izgleda da je uverena da će ih vlasti zaštititi.

„Ne brinem, mislim da je Francuska spremna da se sama odbrani.“

„Naravno da morate da budete oprezni, ali mislim da je ono što francuska vojska radi u Francuskoj dobro za čovečanstvo, dobro za ceo svet.“

Uz jako obezbeđenje kod kuće, eksperti kažu da su najizloženije mete francuski i zapadni interesi u Africi.

U prošlonedeljnom napadu islamskih ekstremista na kompleks za eksploataciju prirodnog gasa u In Amenasu u Alžiru, poginulo je najmanje 37 radnika iz inostranstva. Pored dve i po hiljade vojnika u Maliju, Francuska je uputila i specijalne snage da zaštite rudnike uranijuma u Nigeru. Damijen Eli, vanredni profesor na Evropskom koledžu, objašnjava da je to zbog toga što 80 odsto proizvodnje električne energije u Francuskoj zavisi od uranijuma iz Sahela.

„Shodno tome, veliki deo evropskog rasta zavisi od zdravlja francuske ekonomije. Veza između francuskih i evropskih interesa u regionu je prema tome jasna. Sve to zajedno je bilo razlog za intervenciju.“

Uprkos vladinom upozorenju na povećanu opasnost od terorizma, najnovije ankete pokazuju da 65 odsto Francuza podržava vojnu intervenciju u Maliju. Za većinu Parižana – i turista – izgleda kao da je sve to uobičajeno poslovanje.
XS
SM
MD
LG