Linkovi

"Ubistvo šefa policije teroristički čin"


Policajci na mestu napada na šefa policije i njegove partnerke
Policajci na mestu napada na šefa policije i njegove partnerke

Francuski predsednik Fransoa Oland nazvao je jučerašnje ubistvo visoko rangiranog šefa policije i njegove partnerke u njihovom domu nespornim terorističkim činom.

42-godišnji komandant policije ubijen je ispred svog doma u Manjanvilu oko 55 kilometara zapadno od Pariza dok je njegova partnerka takodje policajac, ubijena u kući.

Trogodišnjeg dečaka je spasila policija. Napadač identifikovan kao 25-godišnji Larosija Abala ubijen je u razmeni vatre sa policjiom. Abala je 2013. osudjen na tri godine zatvora zbog regrutovanja boraca za džihad u Pakistanu.

Mislim na ovaj par koji je obavljao svoju dužnost. Čovek je došao kući posle obavljenih istraga, završio je temeljno svoj posao. Ona ga je čekala jer je i sama znala šta je neophodno da se zaštiti zemlja, radeći kao službenik ministarstva unutrašnjih poslova. Želim da bezbednosne snage u Francuskoj znaju da imaju svu podršku, svu solidarnost državnih vlasti”, poručio je Fransoa Oland.

Oland je istakao da je Francuska suočena sa terorističkom pretnjom “velikog obima.” “Amak”, novinska agencija ekstremističke grupe Islamska država, prenela je da je ta ekstremistička organizacija preuzela odgovornost za napad. Međutim, ID nije zvanično objavila da je napadač njen pripadnik.

XS
SM
MD
LG