Linkovi

Francuska počela s napadima


Francuski pilot u kokpitu svog borbenog aviona tokom leta iznad Iraka
Francuski pilot u kokpitu svog borbenog aviona tokom leta iznad Iraka

Avioni francuskog ratnog vazduhopolovstva bombardovali logistički centar ekstremsita Islamske države u severositočnom Iraku, saopštio predsednik Francuske Fransoa Oland...

Francuski predsednik Fransoa Oland danas je izjavio da su francuski borbeni avioni uspešno izvršili prve napade na ekstremiste Islamske države u Iraku.

„Jutros u 9 sati i 40 minuta, po mom naredjenju, francuski avioni tipa 'Rafal' napali su cilj i potpuno ga uništili. Cilj se nalazio u severoistočmnom Iraku i bio je logistički centar u kome su planirane operacije“.

Oland nije pružio detalje o lokaciji uništenog cilja, ali je rekao da će dodatne akcije biti izvršene narednih dana. Francuski predsednik je juče rekao da će njegova zemlja izvršiti vazdušne udare, koje je zatražila iračka vlada nakon što izvidjački avioni utvrde ciljeve.

Predsednik Barak Obama pohvalio je Olandovo saopštenje, rekavši da je „Francuska - snažan partner u našim nastojanjima protiv terorizma“.

U međuvremenu, Američki senat je juče usvojio plan o naoružavanju sirijskih pobunjenika sa 78 glasova za prema 22 glasa protiv, dok je Predstavnički dom to učinio u sredu. Predsednik Obama je rekao da to pokazuje svetu da su Amerikanci ujedinjeni u borbi protiv ekstremista Islamske države, dodavši da se redovi međunarodne koalicije protiv Islamske države uvećavaju.

„Više od 40 zemalja, uključujući arapske države, da sada je ponudilo podršku koaliciji. To uključuje pomoć za iračke snage, za jačanje iračke vlade, humanitarnu pomoć iračkim civilima, ali i učešće u borbama protiv Islamske države.“

Sjedinjene Države su do sada izvele preko 170 vazdušnih napada na mete Islamske države u Iraku.

XS
SM
MD
LG