Linkovi

Kongres spreman da odobri naoružanje pobunjenika


Članovi američkog Senata se spremaju da glasaju o naoružanju umerenih sirijskih pobunjenika.
Članovi američkog Senata se spremaju da glasaju o naoružanju umerenih sirijskih pobunjenika.

Američki Kongres je spreman za konačno odobrenje plana za naoružanje i obuku odredjenih sirijskih pobunjenika koji pokušavaju da zbace sa vlasti predsednika Bašara al Asada i poraze ekstremiste iz redova Islamske države.

Američki Kongres sprema se da usvoji plan kojim bi se dozvolilo naoružavanje i obuka sirijskih pobunjenika koji pokušavaju da svrgnu predsednika Baraša al-Asada i poraze ekstremiste Islamske države.

Predstavnički dom koji kontrolišu Republikanci usvojio je zakonski predlog juče, a očekuje se da će mera lako proći i u Senatu, u kojem većinu ima Demokratska stranka predsednika Baraka Obame. Predsednik je sinoć pohvalio Predstavnički dom, dodajući da su naoružavanje i obuka pobunjenika ključni u njegovom sveobuhvatnom planu da porazi ekstremiste, koji kontrolišu velike delove Iraka i Sirije.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri je danas, u svedočenju pred Odborom za spoljnopolitička pitanja Predsatvničkog doma izjavio da se zemlje na Bliskom istoku slažu da ekstremisti Islamske države moraju da budu uništeni. Šef američke diplomatije naglasio je da je višpe od 50 država već daje doprinos širokoj koaliciji koju predvode SAD, bilo da je reč o vojnoj pomoći, obuci ili naporima da se onemogući finansiranje te grupe. "ISIL mora da bude poražen, kratko i jasno, kraj priče", poručio je Keri, koji je u jednom trenutku pozdravio saopšptenje francuskog predsednika Fransoa Olanda da će ta zemlja uskoro početi sa vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države u Iraku.

XS
SM
MD
LG