Linkovi

Novi francuski vazdušni napadi u Maliju


Francuski vojnik izmedju dva borbena aviona Miraž F1 u vojnoj bazi Bamako u Maliju, 14. januara 2013.

Francuski borbeni avioni nastavljaju napade na islamističke ekstremiste na severu Malija, dok u zemlju stižu dodatne francuske trupe, tenkovi i borbena vozila.

Francuski borbeni avioni nastavljaju napade na islamističke ekstremiste na severu Malija, dok u zemlju stižu dodatne francuske trupe, tenkovi i borbena vozila.

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas u Dubaiju istakao da nema planova za ostanak trupa u Maliju, ali da se vojska neće povući dok se situacija u zemlji ne stabilizuje. Za sada, prema rečima francuskog predsednika, vojska uspešno obavlja svoju misiju.

Vidimo rezultate. Imamo cilj, koji je vrlo jednostavan – da se teroristi potisnu izvan granice i da afrička vojska što pre preuzme kontrolu.”

Dopisnica Glasa Amerike iz prestonice Malija, Bamaka, javlja da je 100 francuskih vozila prebačeno iz susedne Obale Slonovače, dok trupe pristižu iz Čada i Francuske.

Izvori iz francuskog Ministarstva odbrane kažu da će francuski kontingent postepeno biti uvećavan i da bi u zemlji trebalo da bude stacionirano 2 i po hiljade vojnika. Nigerija je danas saopštila da će uputiti prve trupe u Mali u naredna 24 sata.

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Žerar Aro, kaže da se njegova vlada odlučila za vojnu intervenciju zbog bojazni da bi pobunjenici mogli da zauzmu glavni grad Malija.

“Pitanje je da li će naoružane trupe na severu koje žele da pregovaraju shvatiti da nema drugog puta osim pregovora. Dokazaćemo im da ne mogu da preuzmu teritoriju silom i da je Francuska odlučna da ih spreči. Branićemo Bamako i nećemo dozvoliti da jug zemlje u kojem živi 13 miliona ljudi, padne u ruke terorističkih rganizacija.”

Francuska se pridružila vojsci Malija na poziv prelazne vlade u petak, kada je krenula u ofanzivu na islamiste povezane sa Al Kaidom, koji kontrolišu sever zemlje.
XS
SM
MD
LG