Linkovi

Fijon započeo kampanju posle pobede na stranačkim izborima

  • Glas Amerike

Fransoa Fijon

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon započeo je prvi dan predsedničke kampanje kao kandidat konzervativne, desničarske Republikanske stranke.

Fijon je ubedljivo pobedio svog dugogodišnjeg rivala Alena Žipea, na prvim ikada održanim primarnim izborima unutar te stranke u nedelju. Žipe je priznao poraz i čestitao Fijonu na “velikoj pobedi”. Pozvao je na jedinstvo i mir posle neoubičajeno oštre kampanje u toku koje je optužio Fijona da podilazi zahtevima anti-imigrantske, anti-islamske ekstremne desnice.

Fijon sada ulazi u izbornu bitku koja će se, prema istraživanjima javnog mnjenja, verovatno na kraju svesti na njegov duel sa liderkom ekstremne desnice Marin Le Pen, u aprilu. Očekuje se da će aktuelni predsednik, socijalista Fransoa Oland, narednih nedelja objaviti da li se ponovo kandiduje na izborima. On je izuzetno nepopularan što je oslabilo poziciju francuske levice.

Francuski predsednički izbori vide se kao ključni test za političke partije establišmenta posle uspeha Donalda Trampa u SAD i bregzista – na kojima je iskorićen gnev birača protiv elita i establišmenta.

XS
SM
MD
LG