Linkovi

Fijon i Žipe u drugom krugu primarnih izbora


Bivši predsednik vlade Francuske Fransoa Fijon najverovatniji je pobednik prvog krugu primarnih izbora konzervativne stranke za predsednika te zemlje.

Prema prvim podacima, Fijon je dobio 44 odsto glasova, dok su iza njega bili takođe bivši premijer Alan Žipe sa 28 odsto podrške i nekadašnji predsednik Nikola Sarkozi, koji je dobio 21 procenat glasova. Sarkozi je već priznao poraz i saopštio da će u drugom krugu, sledeće nedelje, podržati Fijona. "Veoma cenim Alana Žipea, ali politički stavovi Fransoa Fijona su mi bliži", rekao je Sarkozi, dodajući da nije ogorčen ili tužan zbog poraza.

U prvom krugu učestvovalo je sedam kandidata, ali ne i liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen, čiji kritike na račun imigracije i muslimana podržavaju mnogi glasači.

Ovo je prvi put u Francuskoj da konzervativni birači direktno biraju predsedničkog kandidata, a do sada su to činili lideri stranke. Socijalisti predsednika Olanda svog kandidata za predsedničlke izbore naredne godine biraju u januaru.

XS
SM
MD
LG