Linkovi

Pariz: Oland na čelu "marša jedinstva"


Men carry the coffin of a victim a day after a suicide attack in Kabul, Afghanistan.
Men carry the coffin of a victim a day after a suicide attack in Kabul, Afghanistan.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na kratko predvodio stotine hiljada ljudi tokom današnjeg marša ulicama Pariza.

Ove masovne demonstracije imaju za cilj da pokažu solidarnost sa žrtvama prošlonedeljnih terorističkih napada u kojima je stradalo 17 osoba.

Šefovi država iz Evrope, sa Bliskog itoka i iz Afrike držali su se za ruke kako bi formirali ljudski lanac sa predsednikom Oladnom dok su hiljade gradjana hodale iza njih na ovom skupu "jedinstva".

Medju brojnim svetskim liderima našli su se britanski premijer Dejvid Kameron, italijanski premijer Mateo Renci, španski premijer Marijano Rahoj, nemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, predsednik Malija, Ibrahim Bubakar Keita, palestinski predsednik Mahmud Abas i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Francuski funkcioneri su nazvali masakr 7. januara na pariske kancelarije satiričnog dnevnika Šarli Ebdo i niz smrtonosnih incidenata koji su usledili terorističkim napadima. U video poruci Kulibalija, jednog od navodnih počinilaca koja se pojavila na društvenim medijima danas posle njegove smrti ova ubistva se opisuju kao odmazda za Amerikancima predvodjenu vazdušnu kampanju u kojoj je Francuska partner.

Francuska policija je danas saopštila da je pištolj koji je u petak korišćen da se drže taoci u jednoj jevrejskoj samoposluzi u Parizu isti pištolj koji je korišćen u napadu u kojem je ozbiljno ranjen jedan džoger dva dana ranije.

Kulibali je ubijen kada je policija upala u tu samoposlugu . 4 taoca su stradala u tom napadu.

Posle marša izraelski premijer Netanjahu se pridružio francuskom predsedniku Olandu u poseti pariskoj Velikoj Sinagogi.

Očekuje se da će bezbednosne mere ostati na visokom nivou širom Francuske nedeljama dok istražitelji tragaju za Kulibalijevom devojkom.

Američki sekretar za odbranu Erik Hodler je danas u Parizu najvio da će predsednik Barak Obama 18. februara pozvati svetske lidere u Vašington radi samita o suprostavljanju nasilnom ekstremizmu.

XS
SM
MD
LG