Linkovi

Francuska gadjala ciljeve ISIS-a u Siriji


Francuski predsednik Oland govori u UN-u, nedelja, 27. septembar, 2015.
Francuski predsednik Oland govori u UN-u, nedelja, 27. septembar, 2015.

Francuska je saopštila da je lansirala prve vazdušne napade na ekstremiste Islamske države u Siriji, odnosno na ciljeve koje je identifikovala posle dvonedeljnih izvidjačkih letova.

Premijer Manuel Vals je istakao rekao da je Pariz delovao u "samoodbrani" gadjanjem skloništa Islamske države "u kojima su obučavani oni koji napadaju Francusku".

Francuski predsednik je danas rekao novinarima u Ujedinjenim nacijama da su šest borbenih mlaznjaka pogodili logor za obuku Islamske države u blizini istočnog sirijskog grada Deir Ezora. On je takodje istakao da civilno stanovništvo mora biti zaštićeno od svake forme nasilja, ali isto tako od smrtonosnih bombaških napada sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Kancelarija francuskog predsednika Fransoa Olanda je ranije saopštila da su jutrošnji napadi bili sprovedeni "nezavisno" od Amerikancima predvodjene koalicije koja vrši napade na položaje pobunjenika u Iraku i Siriji, ali u koordinaciji sa njom.

Nezavisno od toga, Irak je saopštio da ima novi sporazum sa Sirijom, Iranom i Rusijom da razmenjuje obaveštajne podatke u borbi protiv Islamske države. Irački funkcioneri su danas saopštili da će nova nastojanja te 4 zemlje biti fokusirana na "praćenje kretnji terorista" i pokušaj da se degradiraju njihove sposobnosti.

XS
SM
MD
LG