Linkovi

Zvanična istraga protiv Sarkozija


Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi

Bivši francuski predsednik je pod sumnjom da je pokušao da iskoristi svoj uticaj da bi sprečio istragu o finansiranju predizborne kampanje 2007.

Protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija pokrenuta je zvanična istraga nakon što je juče bio saslušan u vezi sa slučajem trgovine uticajem.

Sarkozi je pod sumnjom da je pokušao da iskoristi svoj uticaj da bi sprečio istragu o finansiranju predizborne kampanje 2007. Tužilac je juče izjavio da je Sarkozi pokušao da dodje do informacija od sudije koji vodi taj slučaj.

Sarkozi je juče zadržan na saslušanju u policijskoj stanci u predgradju Pariza Nanteru, a mediji navode da je to prvi put da bivši šef države bude pritvoren.

Istraga se odnosi na sumnju da je Sarkozi upotrebio novac pokojnog libijskog lidera Moamera Gadafija za finansiranje svoje kampanje 2007. To je samo jedan od nekoliko slučajeva korupcije u koje je Sarkozi umešan.

Bivši francuski predsednik poriče bilo kakvu krivicu i tvrdi da aktuelne vlasti koriste pravni sistem u političke svrhe.

XS
SM
MD
LG