Linkovi

Godina prava žena u Francuskoj


Francuski predsednik Fransoa Oland i njegova partnerka Valeri Trirveler
Francuski predsednik Fransoa Oland i njegova partnerka Valeri Trirveler

Kabinet novog francuskog predsednika uključuje jednak broj ministara i ministarki

2012. mogla bi da bude godina ženskih prava u Francuskoj. Novoizabrani predsednik Fransoa Oland formirao je prvi kabinet sa izbalansiranim odnosom muškaraca i žena. Njegova partnerka, novinarka Valeri Trirveler je prva nevenčana prva dama Francuske. A, ranije ove godine, vlada je ukinula termin “Mademoiselle”, odnosno “gospodjica” iz svojih zvaničnih dokumenata u prilog izraza “gospodja”, kako bi se izbeglo pravljenje razlike izmedju udatih i neudatih žena.

Lakši deo radnog dana Olivije Katan završava se u vreme ručka, kada izlazi sa svog posla u jednom obdaništu, i odlazi na drugi posao – kao novinarka i osnivač feminističke organizacije “Paroles de Femmes”, odnosno "Reči žena”. Katan je savetovala novog predsednika Francuske Olanda o ženskim pitanjima, a njegov kabinet uključuje jednak broj ministara – i ministarki. On takodje obuhvata novo ministarstvo za ženska prava, na čijem je čelu 34-godišnja Nažat Valo Belkasem. Katan kaže da ti prvi koraci obećavaju.

"To je fantastičan gest gospodina Olanda – jedno novo poglavlje. Ovo je prva francuska vlada sa jednakošću polova. On je zaista okrenuo novi list u pogledu feminizma u Francuskoj.”

Francuska takodje ima novu, nevenčanu “prvu partnerku” – novinarku Valeri Trirveler, koja je pratila Olanda u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti SAD.

"To partnerstvo pokazuje da ne morate da se udate da biste živeli sa nekim. Imamo pravo da izaberemo svoj način života.”

Ženska pitanja su u Francuskoj izbila u prvi plan i iz drugih razloga – pre svega optužbi za seksualno zlostavljanje koje prate bivšeg šefa Medjunarodnog monetarnog fonda, francuskog političara Dominika Stros Kana. Profesorka ekonomije i majinskih prava En Boring kaže da je skandal sa Stros Kanom uzdrmao društvo.

"Žene su sada spremnije da kažu šta im se dogodilo ili da osude nasilje prema ženama.”

Na ulicama Pariza, Francuzi deluju zadovoljno novim prisustvom žena u političkom životu. Medju njima je 40-godišnji biznismen Žan-Mišel Bamboa.

"Dobro je kad se ne pravi razlika izmedju žena i muškaraca. Ono što se računa je njihova kompetentnost.”

Pozorišna rediteljka Nadia Vonderhejden takodje je pohvalila nedavne promene, uključujući i ukidanje termina “gospodjica” iz dokumenata francuske vlade.

"Stvari počinju da odražavaju, makar u maloj meri – realnost francuskog društva – što ranije nije bio slučaj.”

No, profesorka Boring kaže da žene još moraju da se bore za svoj napredak.

"Francuska je zemlja u kojoj i dalje postoji diskriminacija žena na radnom mestu, i plate žena sa sličnim kvalifikacijama su znatno niže od plata muškaraca.”

Aktivistkinje za prava žena kao što je Olivija Katan kažu da će pomno pratiti situaciju da bi se uverile da francuska vlada ostvaruje svoja obećanja da će promovisati jednakost žena.
XS
SM
MD
LG