Linkovi

Oland novi predsednik Francuske


Oland novi predsednik Francuske
Oland novi predsednik Francuske

Francuska je dobila novog lidera pošto je kandidat socijalista Fransoa Oland pobedio na izborima konzervativnog predsednika Nikolu Sarkozija.

U jučerašnjem drugom krugu izbora Oland je osvojio 52, a Sarkozi 48 odsto glasova.

Olandove pristalice oduševljeno su ga pozdravile juče kraj Bastilje, nedaleko od Pariza. Kao protivnik mnogih od zavedenih mera štednje Oland je rekao okupljenima da oni nisu samo ljudi koji žele promene već i deo pokreta koji se širi Evropom.

„Pre tačno 31 godinu, ovde kraj Bastilje, hvala vam što ste omogućili da levica stekne naslednika Fransoa Miteranu. Hvala vam. Hvala svima“, rekao je Oland.

Francuski glasači, gnevni zbog visoke nezaposlenosti, odbacili su Sarkozijev bezobzirni politički stil, a odlazeći predsednik je preuzeo odgovornost za poraz.

„Nisam uspeo da pobede vrednosti koje delimo i za koje sam duboko vezan. Preuzimam punu odgovornost za poraz a reći ću vam i zašto: borio sam se za princip odgovornosti jer nisam čovek koji beži od odgovornosti“, rekao je Sarkozi.

Fransoa Olanda, koji će biti prvi levičarski predsednik Francuske za gotovo 20 godina, opisuju kao dobroćudnog političara od karijere. On je obećao da će ubrzo sprovesti tradicionalne socijalističke programe oporezivanja bogatih i proširivanja socijalnih programa.

Bela kuća kaže da je predsednik Obama pozvao Olanda da bi mu čestitao i pozvao ga da poseti Belu kuću kada kasnije ovog meseca bude došao radi samita Grupe 8 i NATOa.

XS
SM
MD
LG