Linkovi

Francuska legalizovala gej brakove


Ljudi se okupljaju na demonstracijama u znak podrške usvajanju zakona o gej brakovima ispred gradske skupštine u Marseju.

Francuska je postala najnovija u nizu zemalja, koje su legaliziovale sklapanje braka između osoba istog pola. Protivnici te mere zariču se da će nastaviti da se bore protiv nje.

Francuska je postala najnovija u nizu zemalja, koje su legaliziovale sklapanje braka između osoba istog pola. Međutim, kao i na drugim mestima, protivnici te mere zariču se da će nastaviti da se bore protiv nje.

Francuski parlament usvojio je zakonski predlog sa 331 glasom za i 225 protiv, uprkos gnevnim protestima zakonodavaca koji se nisu složilisa tom merom.

Ministarka pravde Kristijan Tabira pohvalila je poslanike zbog usvajanja zakonskog predloga i rekla da se raduje prvim gej venčanjima.

„Bili smo neumoljivi tokom poslednjih nekoliko meseci, ali smo isto tako bili svesni važnosti ove reforme koja nam je poverena, svesni lepote ove reforme u smislu da je ona znatno podigla nadu u našem društvu“.

Aktivisti koji su se zalagali za usvajanje zakona o legalizaciji brakova između osoba istog pola započeli su slavlje kada su rezultati glasanja objavljeni.

Međutim, protivnici zakona, izašli su na ulice Pariza kako bi izrazili svoje protivljenje. Demonstracije su se pretvorile u nasilje, pošto su učesnici protesta poceli da bacaju flaše, konzerve i metalne šipke na policiju, koja je uzvratila suzavcem.

"Ima isto toliko mladih koji se protive ovom zakonu, koliko je i starijih na koje sve ovo veoma utiče, jer se tiče njihovog načina života, načina na koji vide stvari, kao i mi. Oni su izgradili svoje porodice na principima heteroseksualnih parova. Mi takođe treba da im otvorimo oči objašnjavajući im da postoje druge vrste porodica, ali da to ne znači da moramo da promenimo osnove građanskog zakona u Francuskoj kada je reč o roditeljstvu", kaže vodja protesta Frižid Baržo.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da će potpisati zakonski predlog i pretvoriti ga u zakon, dok protivnici planiraju da podnesu žalbu. Francuska je 14. Zemlja na svetu koja je legalizovala homoseksualne brakove, a pre nej su između ostalih to učinile Kanada, Danska, Švedska, Urugvaj i Novi Zeland.
XS
SM
MD
LG