Linkovi

Pobeda levice u Francuskoj


Stranke levice osvojile su najveći broj glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedelju.

Prema konačnim rezultatima najveći uspeh zabeležili su socijalisti predsednika Fransoa Olanda i njihovi saveznici - zelene i stranke levice, koji su zajednički dobili više od 46 odsto glasova.

„Mislim da su Francuzi juče želele da ukažu poverenje Fransoa Olandu, promenama koje su on i njegova vlada već počeli da sprovode. I na tome treba da insistiramo. Potrebna nam je uverljiva većina da bismo mogli da nastavimo da radimo na porastu zaposlenosti, ekonomskom rastu, kao i na pravdi i oporavku,“ rekla je liderka francuskih socijalista, Martin Obri.

Konzervativna stranka Nikole Sarkozija, UMP, osvojila je 34 odsto, dok je desničarski Narodni front dobio skoro 14 odsto glasova.

Analitičari smatraju da će postignuti izborni rezultati omogućiti Olandu da sprovede mere, za koje se nada da će smanjiti stopu nezaposlenosti i podstaći rast druge po veličini ekonomije evrozone:

„Mislim da je opšte mišljenje da nije bilo nikakvih iznenađenja u prvom krugu glasanja, što je rezultat prilično mlake izborne kampanje. Međutim, rezultat je normalan za normalnog predsednika,“ kaže analitičar Kristofor Bikerton.

Procenat glasača koji su izašli na birališta iznosio je skromnih 57 odsto. Drugi krug izbora održava se 17. juna. Četrdeset šest miliona birača glasa za 577 poslanika u donjem domu parlamenta. Socijalisti i druge levičarske stranke već kontrolišu francuski Senat, odnosno Gornji dom parlamenta. zc
XS
SM
MD
LG