Linkovi

Francuzi izabrali Makrona


Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit Tronje na pobedničkom mitingu blizu Luvra.
Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit Tronje na pobedničkom mitingu blizu Luvra.

Francuski birači izabrali su centristu Emanuela Makrona za predsednika Francuske, odbacivši antievropsku, antiimigrantsku politiku Marin Le Pen.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim posle zatvaranja birališta, Makron je osvojio 65,2% glasova a Le Pen 34,8 procenata.

"Večeras počinje nova stranica naše duge istorije", poručio je Makron pristalicama u nedelju, posle teške kampanje na izborima na kojima je dominiralo raspoloženje protiv establišmenta - i prvima u modernoj istoriji u kojoj su partije mejnstrima ispale iz predsedničke trke.

"Želim da to bude stranica nade i obnovljenog poverenja. Obnova našeg političkog života počeće već sutradan. Moralizacija našeg političkog života, priznanje našeg pluraliteta i vitalnosti naše demokratije biće u središtu mojih poteza od prvog dana", rekao je Makron.

Nekoliko minuta pošto su preliminarni rezultati objavljeni, Le Pen je svojim pristalicama u restoranu u istočnom Parizu rekla da je telefonom zvala Makrona i priznala poraz. "Francusi su izabrali novog predsednika. Glasali su za kontinuitet. Nazvala sam Makrona zato što Francuskoj želim sve najbolje i želela sam da njemu poželim sve najbolje" izjavila je.

Pristalice Emanuela Makrona proslavljaju pobedu u blizini Luvra
Pristalice Emanuela Makrona proslavljaju pobedu u blizini Luvra

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na Tviteru na rezultate francuskih izbora, čestitavši Makronu rekavši da mu je veoma drago što će sarađivati sa njim.

Na ovim izborima se donosila odluka o tome da li će zemlja ostati na kursu globalizacije ili usvojiti novu zasebnu putanju van Evropske unije.

U trci su dominirala pitanja radnih mesta, imigracija i bezbednost. Ankete pred jutrošnje glasanje takodje su sugerisale da Makron beleži znatnu prednost sa 63 odsto podrške nad Le Pen, koja je uživala 37 odsto podrške gradjana.

Oba kandidata su bila opkoljena novinarima kada su izašli na glasanje svaki na svojoj lokaciji. Dosadašnji predsednik Fransoa Oland je takodje glasao danas.

I mada je Makron u širokim krugovima smatran pobednikom na ovim izborima, Le Pen i njen anti-EU stav, kao i nastojanje ka obustavi priliva muslimanske imigracije privukli su pažnju sveta na ove izbore.

Glavni razlog što se Le Pen protivi Evropskoj uniji je sličan onom koje su naveli britanski zagovornici Bregzita: Politika EU o slobodi kretanja znači da Unija, a ne pojedinačne zemlje, kontroliše granice.

XS
SM
MD
LG