Linkovi

Francuska podigla mere bezbednosti zbog karikatura


Izdavač satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo pozira fotografima sa naslovnom stranicom svog časopisa u Parizu, 19. septembra 2012.
Izdavač satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo pozira fotografima sa naslovnom stranicom svog časopisa u Parizu, 19. septembra 2012.

Mere su uvedene iz straha od nasilja koje bi moglo da izbije zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u jednom satiričnom nedeljniku.

Vodje muslimanske zajednice u Francuskoj izrazile su ogorčenje nakon što je jedan francuski časopis objavio karikature proroka Muhameda. U strahu od mogućih posledica, francuska vlada je odlučila da u petak zatvori svoje škole i ambasade u muslimanskim zemljama.

Na naslovnoj stranici francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo vidi se karikatura ortodoksnog Jevrejina kako gura proroka Muhameda u invalidskim kolicima. Na unutrašnjim stranama, prorok je prikazan bez odeće na nekoliko karikatura.

Francuske vlasti uputile su policiju da zaštiti prostorije nedeljnika iz straha od osvete autorima karikatura. Vlada je takodje navela da će u petak privremeno zatvoriti francuske ambasade, konzulate, kulturne centre i škole u 20 zemalja iz predostrožnosti, u slučaju da izbiju protesti posle muslimanskih molitvi.

Francuski premijer Žan-Mark Ero pozvao je na uzdržanost i naveo da je sloboda izražavanja garantovana u Francuskoj. On je dodao da bi oni koji su uvredjeni zbog karikatura trebalo da se okrenu francuskim sudovima i pravnim putem razreše to pitanje.
XS
SM
MD
LG