Linkovi

Francuskoj i Austriji snižen kreditni rejting


Troškovi zaduživanja Francuske i Austrije mogli da porastu zbog sniženja kreditnog rejtinga
Troškovi zaduživanja Francuske i Austrije mogli da porastu zbog sniženja kreditnog rejtinga

Francuska i Austrija su najnovije žrtve dužničke krize zemalja evrozone pošto im je u petak snižen kreditni rejting.

Ove dve zemlje su bile medju šest zemalja evrozone sa najvišim „AAA“ kreditnim rejtingom. Medjutim, Francuska je u petak uveče saopštila da je jedna od tri vodeće rejting agencije, „Standard & Poor's“ smanjila njen rejting za jedan stepen na „AA+“, dok su mediji preneli da je ta agencija donela istu odluku i u slučaju Austrije.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroan izjavio je da je to „loša vest, ali ne i katastrofa“, dodavši da rejting agencije neće diktirati ekonomsku politiku Francuske. „Standard & Poor's sa sedištem u Njujorku nije objavio zvanično saopštenje o sudbini šest zemalja. Medjutim, evropske novinske agencije izvestile su da su preostale 4 najbolje kotirane zemlje evrozone – Nemačka, Luksemburg, Finska i Holandija, zadržale svoj najviši „AAA“ rejting.

Troškovi zaduživanja Francuske, inače druge po veličini ekonomije evrozone posle Nemačke, i Austrije, mogli bi da porastu zbog ove odlluke. „Standard & Poor's“ je još prošlog meseca saopštio da su 15 od 17 zemalja evrozone suočene sa opasnošću da im bude snižen kreditni rejting.

XS
SM
MD
LG