Linkovi

"Niko nije tražio vojnu bazu u CG"


Crnoj Gori niko nije tražio otvaranje vojnih baza na njenoj teritoriji, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

"Nije bilo nikada ni riječi o otvaranju stranih vojnih baza u Crnoj Gori. Nikada niko, pa ni NATO ni Rusija, nije tražio da ima svoje baze kod nas", rekla je ona Dnevnim novinama.

Pejanović-Đurišić je istakla da postoji precizna procedura kada su posjete stranih brodova crnogorskih lukama u pitanju i da se Crna Gora drži te procedure.

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko kazao je ranije da je Rusija bila zainteresovana da razgovara sa čelnim ljudima crnogorske vojske o mogućnosti da njeni ratni brodovi pristaju u crnogorske luke Bar i Kotor.

On je time demantovao informaciju da su Rusi tražili da instaliraju u vojnu bazu u Crnoj Gori.

Nesterenko je tada ocijenio da bi brodovi dolazili isključivo zbog "humanitarnih razloga", ali da u Ministarstvu odbrane nijesu pristali na to.

Nesterenko je izjavio za list Vijesti kako nije tačna informacija, koju je ranije objavio taj dnevnik, da je Rusija tražila otvaranje vojne baze na crnogorskom primorju, koja bi bila logistička podrška njenoj ratnoj floti u Sredozemlju a kao alternativa za luku Tartus u ratom zahvaćenoj Siriji.
XS
SM
MD
LG