Linkovi

Folksvagen: Neki zaposleni sarađivali sa vojnom diktaturom Brazila


Kristofer Koper, profesor istorije na nemačkom univerzitetu Bilefeld.

Folksvagen je saopštio da je istorijskom studijom, koju je naručila sama auto-kompanija, utvrđeno da su neki od čuvara u Folksvagenu u Brazilu sarađivali sa bivšim vojnim režimom te zemlje period od 1964. do 1985. godine. Međutim, nisu pronađeni nikakvi dokazi da je ta saradnja bila “institucionalizovana”, navodi Kristofer Koper, profesor istorije na nemačkom Univerzitetu Bilefeld, koji je sproveo studiju.

On je utvrdio da su ti čuvari pratili opozicione aktivnosti zaposlenih u kompaniji i doprineli hapšenju najmanje sedam Folksvagenovih radnika. Koperovo istraživanje zasnovano je na izjavama bivših zaposlenih, dokumentima iz arhiva korporacije u Brazilu i brazilskog državnog arhiva. Rezultati su saopšteni u četvrtak u Folksvagenovoj fabrici u mestu Sao Bernardo do Campo u Brazilu. Bivši zaposleni i aktivisti za ljudska prava održali su demonstracije ispred fabrike u znak protesta zbog odbijanja Folksvagena da objavio formalno izvinjenje i pruži obeštećenje žrtvama.

“Ne želimo slavlje, želimo pravdu”, rekao je Lućio Belentanio, član Komunističke partije koji je nakda radio za Folksvagen. On kaže da je bio uhapšen i mučen dok je radio za VW i kasnije bio mučen nekoliko meseci u zatvoru. Kompanija je saopštila da ne planira da proširi studiju i ne namerava da pruži finansijsku odštetu žrtvama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG