Linkovi

Novi način proučavanja epidemija


Vakcinisanje protiv gripa u Bostonu

Dok sezona gripa u Sjedinjenim Državama dostiže vrhunac, jedan istraživač radi na tome da omogući javnosti da prati pojavu epidemije.

Koristeći novu tehnologiju, on bi možda mogao da pruži zdravstvenim zvaničnicima korisne informacije, mnogo brže od uobičajenih metoda. On primenjuje nove načine za proučavanje epidemija širom sveta.

Epidemiolog iz Dečje bolnice u Bostonu Džon Braunstin bukvalno označava tačkicama mesta na kojima se bolest pojavljuje. More tačkica na njegovoj virtuelnoj mapi predstavlja nacionalnu mrežu volontera za njegov vebsajt pod nazivom “Grip u tvojoj blizini”.

“Ideja je da nam ljudi, koristeći malo svog vremena svake nedelje, kažu kako se osećaju.”

Kratka anketa svake nedelje postavlja pitanje svakoj osobi o njenom zdravstvenom stanju. Za samo nekoliko meseci, “Grip u vašoj blizini” angažovao je 40 hiljada volontera i taj broj je u porastu.

Nazovimo to kao mišljenje javnosti o javnom zdravlju”.

Bolnice i lekarske ordinacije suočile su se sa velikim brojem slučajeva gripa tokom decembra, sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Ali Braunstin kaže da je on u prednosti nad drugima u smislu informacija.

“Vebsajt ‘Grip u vašoj blizini’ pokazuje da je epidemija već dostigla vrhunac i da se polako smiruje. I zapravo najnoviji podaci Centara slažu se da se epidemija smiruje.”

Braunstin planira da napravi globalni sistem i da ga proširi na druge bolesti. On trenutno vodi vebsajt “Zdravstvena mapa” koji je tokom poslednjih sedam godina pratio pojavu epidemija širom sveta. Braunstin kaže da je kao diplomac bio često iscrpljen pokušajima da od zdravstvenih vlasti dobije informacije.

“I tako se rodila ideja da se na internetu napravi potraga o epidemijama kroz vesti, društvene mreže, blogove i forume.”

U smrtonosnoj pojavi epidemije kolere na Haitiju 2010., istraživači “Zdravstvene mape” pružili su prve informacije o kretanju bolesti. U današnje vreme, taj vebsajt prati pojavu ebole u Ugandi.

“Mislimo da postoje mogućnosti da na pravi način pratimo pojavu zarazne bolesti pomoći ovih aplikacija…”

… koje tačno označavaju na kojem mestu se bolest pojavila.
XS
SM
MD
LG