Linkovi

Život u siromaštvu nadomak Pepeljuginog zamka


Glumci na specijalnoj projekciji filma "The Florida Project" na filmskom festivalu u Njujorku 1. oktobra 2017.

Milioni dece širom sveta sanjaju o poseti zabavnom parku Disneyworld. Potresna drama Šona Bejkera nazvana „The Florida Project“ skreće pažnju na one koji žive u teškom siromaštvu u neposrednoj blizini Pepeljuginog parka u Orlandu. Film prikazuje društvene podele u Americi sa perspektive dece i dečjih života.

Florida Project prati nestašnu šestogodišnju devojčicu Muni i njene drugare kako tumaraju oko zabavnog parka tokom vrelih letnjih meseci na Floridi. Oni žive u jeftinim motelima kao što je “Magični zamak” a jedva da ih nadgledaju njihove samohrane nezaposlene ili povremeno zaposlene majke.

Reditelj Šon Bejker otkriva mračnu, skrivenu stranu Amerike, koja jedva opstaje.

“Moj koscenarista mi je skrenuo pažnju na tu temu i činjenicu da postoje porodice sa decom koje žive u jeftinim motelima nadomak Disneyworld-a koji važi za “najsrećnije mesto na svetu”, raj za decu, i taj kontrast je ostavio snažan utisak na mene.”

Šon Bejker, autor filma "The Florida Project"
Šon Bejker, autor filma "The Florida Project"

Bejkera je inspirisala američka komična serija “Little Rascals” o grupi dece koja stalno upadaju u nevolje 1920-ih I 1930-ih. Radnja se odvijala u eri Velike depresije, opisujući siromaštvo kroz prizmu dečjih života i njihove otpornosti na nedaće.

Bruklin Prins glumi živahnu Muni, čije detinjaste šale ponekad prerastaju u ozbiljne prestupe. Menažder motela Bobi, koga glumi Vilem Defo, je jedini koji jedva uspeva da na neki način kontroliše razularenu decu. Njegov lik je inspirisan stvarnim menadžerom jednog jeftinog motela na Floridi.

Bria Vinet glumi Muninu infantilnu majku Hejli. Ona voli ćerku i trudi se da ostane pozitivna. Međutim, nije u stanju da nađe posao ili dobije bilo kakvu alimentaciju i polako se slama. Vinet kaže da su je inspirisale stvarne žene na marginama života.

“Imate ćerku o kojoj morate da brinete, da joj obezbedite smeštaj, hranu, povrh toga morate da vodite računa o sebi. I čini mi se da u njenoj situaciji, njene sopstvene potrebe još nisu ni bitne, sve se vrti oko Muni. I zaista je za poštovanje što ne odustaje do samog kraja.”

I Vinet i Prins, kojoj je to prva uloga, su veličanstvene u svojoj glumi. Kako film postaje sve mračniji, mlada Bruklin, kao Muni, prosto zrači bolom, i mogla bi da osvoji nominaciju za Oskara.

“I ja plačem, plačem na kraju. Rasplaćem se samo gledajući film a onda sebi kažem – Bruklin, nosiš maskaru!”, priča mala glumica.

Na kraju, dečji optimizam Muni sudara se sa teškom realnošću spoznaje da će njenu sudbinu odlučiti društvo kome nije stalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG