Linkovi

Fliperi ponovo popularni, 2017. održane hiljade takmičenja


Fliperi još nisu postali olimpijski sport, ali privlače sve više vrhunskih sportista, dok je u poslednje vreme porastao i broj međunarodnih takmičenja.

Fliperi postoje još od 1870-ih, a za uspešno igranje na njima potrebni su mirna ruka i savitljivi kukovi. Igrači su pokazali svoje umeće u Čikagu na jednom od skoro 4 i po hiljade takmičenja koji su prošle godine održani širom sveta.

“Fliperi ne idu nikuda. Oni ne mogu da se iskopiraju tako da mislim da zato nikada neće nestati”.

Zek Šarp je portparol vodećeg svetskog proizvođača flipera “Stern” i trenutno se nalazi na prvom mestu od više od 55 hiljada rangiranih igrača.

“Ne zanima me gde sam rangiran, kada god imam priliku da se takmičim ja želim da pobedim, i ako ne pobedim tada, onda idem na sledeći turnir”.

Fliperi privlače igrače svih godišta, među kojima je i Ešer Lefkof, koji je počeo da igra pre nego što je mogao da dohvati dugmiće bez tuđe pomoći. Ranije 2017. on je sa samo 13 godina postao najmlađi šampion na fliperima.

“To je bio moj dan, sjajno sam igrao tog dana i pobedio sam. To je bio najmagičniji momenat u mom životu”.

Njegov otac, Adam, takođe igra flipere, tako da u njihovoj kući postoji i prijateljsko suparništvo.

“Sada je Ešer osvojio svetsko prvenstvo i kada prebrojimo svetska prvenstva u našoj kući, ja sam osvojio …. nula. Ešer ima jedno. Dakle, Ešer je pobednik”.

A zbog ponovnog porasta interesovanja za flipere pobednici su i proizvođači tih mašina. Zarada kompanije “Stern” je u 2017. bila za 30 odsto veća nego prethodne godine, tokom koje je skočila za 40 odsto u odnosu na 2015. Fabrika proizvodi oko 50 igara na dan.

“Treba oko 30 sati od početka do kraja. Sve igre se prave ručno, dakle ne postoje mašine koje to automatizovano rade”, objašnjava Zek Šarp.

To uključuje pravljenje kutija, zatim otiska na podlozi, sprovođenje žica i instalaciju oko 3 i po hiljade delova… sve u cilju uzbuđenja koje izaziva mala srebrna kuglica.

XS
SM
MD
LG