Linkovi

Flaster i za srčane probleme?


Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme.

Da li ste ikada imali slomljeno srce? Sada postoji način da se to popravi ali verovatno ne na način na koji ste možda pomislili.

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3De tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

“Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno”, kađe Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim ispuštanja lekova, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom delu srca. Aparat bi mogao da obavesti lekara koji je daleko, o pacijentovom stanju.

“Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne oseća se dobro, a lekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lekove”, objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca. A, može da vodi i do novih, većih otkrića.

“Trudimo se da odštampamo u 3 De tehnologiji čitav organ, celo srce sa ugrađenom elektronikom. I verujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju.”

Srčani flaster tek treba da bude testiran. I moglo bi da prođe mnogo godina pre nego što bude dostupan.

XS
SM
MD
LG