Linkovi

Obama: Kongres da spreči fiskalnu provaliju


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik je rekao da sa demokratama i republikancima radi na planu koji bi značajno smanjio potrošnju, a od najbogatijih Amerikanaca zahtevao da plaćaju malo više

Predsjednik Barak Obama pozvao je Kongres da uoči isteka roka, 1. januara, spriječi povećanje poreza i smanjenje vladinih izdataka, takozvanu fiskalnu provaliju koja prijete da uvuče Sjedinjene Države u novu recesiju.

Obama je u redovnom obraćanju subotom rekao da sa demokratama i republikancima radi na planu koji bi značajno smanjio potrošnju, a od najbogatijih Amerikanaca zahtijevao da, kako se izrazio, plate malo više. Predsjednik je međutim dodao da pojedini kongresni lideri nisu dozvolili da se glasa o tom planu.

U republikanskom odgovoru, senator Roj Blant ustvrdio je da bi predsjednikov prijedlog da poveća poreze za dva odsto najbogatijih građana obezbijedio samo kratkoročno finansiranje vlade. Blant je naglasio da će naredna dva dana početi da definišu Obamin drugi mandat.

Predsjednik je nakon jučerašnjeg susreta sa kongresnim liderima poručio da gaji umjereni optimizam u pogledu postizanja sporazuma u Kongresu. Obama je kazao novinarima da republikanski i demokratski senatori, Mič Mekonel i Heri Rid, rade na dvostranačkom planu koji bi mogao da buse usvojen u poslednji čas.

Predviđene budžetske mjere bi, kako je naglasio, spriječile automatsko povećanje poreza srednjoj klasi i obezbijedile nastavak isplaćivanje nadokanada za oko dva miliona nezaposlenih, nakon prvog januara. Predstavnički dom će, nakon praznične pauze, zasijedati sjutra veče.
XS
SM
MD
LG