Linkovi

Neizvestan novi budžet SAD


Predsednika Obamu i Kongres u narednih nekoliko nedelja čeka žustra debata o budžetu za novu fiskalnu godinu čije bi odlaganje dovelo do delimičnog zatvaranja vlade.

Sjedinjene Države se narednih nedelja suočavaju sa kritičnim rokovima za donošenje važnih odluka o finansiranju vlade u narednoj fiskalnoj godini, koja počinje 1. oktobra i o povećanju limita njenog zaduživanja.

Sekretarijat za finansije juče je saopštio da će vlada sredinom oktobra ostati bez sredstava za plaćanje svojih obaveza pri sadašnjem limitu zaduživanja od 16 hiljada i 700 milijardi dolara. Taj period pada dve nedelje nakon što bi Bela kuća i Kongres trebalo da se dogovore o budžetu za narednu fiskalnu godinu.

Predsednik Obama i Kongres bi takodje mogli da usvoje privremenu meru za finansiranje federalne vlade s tim da konačan plan usvoje kasnije tokom godine.

Ukoliko sporazumi o ova dva pitanja ne budu postignuti moglo bi da dodje do delimičnog zatvaranja vlade, koja takodje ne bi bila u stanju da isplati sve svoje obaveze.

Politički sukobi oko poreza i vladinih izdataka su bili česti tokom protekle 4 i po godine Obaminog mandata. Pozivi Bele kuće za povećanje poreza bogatim Amerikancima naišli su na žestoko protivljenje republikanaca koji insistiraju na značajnom smanjenju izdataka vlade i domaćih programa.
XS
SM
MD
LG